PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 530 |

Tytuł artykułu

Fermentacja zacierow ziemniaczanych z udzialem drozdzy amylolitycznych

Warianty tytułu

EN
Ethanol fermentation of potato mashes using amylolytic yeast

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena przebiegu i efektów końcowych fermentacji etanolowej zacieru ziemniaczanego przygotowanego z pominięciem etapu scukrzania przez drożdże amylolityczne. Czas fermentacji zacierów ziemniaczanych z udziałem badanych drożdży wynosił od 96 do 120 godz. Najlepszą dynamikę i wydajność etanolu obserwowano podczas fermentacji zacierów ziemniaczanych z udziałem drożdży Saccharomyces diastaticus, S2 i R1. Po zakończonej fermentacji najlepszy stan fizjologiczny wykazywał szczep hybrydowy S2, charakteryzujący się najniższym udziałem komórek nieaktywnych.
EN
The aim of the work was the determination of the course and final effect of ethanol fermentation of potato mashes using amylolytic yeast. The material for investigation was potato mashes prepared in a distillery without saccharification proces. The time of potato mashes fermentation was between 96-140 hours. The best dynamics and yield of ethanol were observed during the fermentation test conducted with the use of yeasts: Saccharomyces diastaticus, S2 and R1. The physiological condition of yeast after fermentation was the best for hybrid S2, in this case the lowest amount of inactive cells was observed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

530

Opis fizyczny

s.389-396,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wroclawiu, ul.Norwida 25, 50-375 Wroclaw
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wroclawiu, ul.Norwida 25, 50-375 Wroclaw
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wroclawiu, ul.Norwida 25, 50-375 Wroclaw

Bibliografia

  • Aldiguier A.S., Alfenore S., Cameleyre X., Goma G., Uribelarrea J.L., Guillouet E.S., Molina-Jouve C. 2004. Synergistic temperature and ethanol effect on Saccharomyces cerevisiae dynamic behaviour in ethanol bio-fuel production. Bioprocess Biosyst. Eng. 26: 217-222.
  • Alper H., Moxley J., Nevoigt E., Fink G. R., Stephanopoulos G. 2006. Engineering yeast transcription machinery for improved ethanol tolerance and production. Science Magazine 5805(314): 1565-1568.
  • Jarosz K. 1995. Perspektywa produkcji w Polsce bioetanolu jako składnika paliw silnikowych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warzyw. 9: 11.
  • Kapela T., Solarek L. 2004. Enzymy Novozymes dla gorzelnictwa - nowoczesne preparaty scukrzające z grupy SAN® oraz enzymy pomocnicze. Przem. Ferm. i Owoc.- Warzyw. 5: 26-28.
  • Karimi K., Emtiazi G., Taherzadeh M.J. 2006. Ethanol production from dilute-acid pretreated rice straw by simultaneous saccharification and fermentation with Mucor indicus, Rhizopus oryzae, and Saccharomyces cerevisiae. Enzyme and Microbial Technology, 40: 138-144.
  • Kawa-Rygielska J. 2004. Obtaining hybrids of distillery yeasts characterized by ability of ferment starch. Electronic J. of Polish Agricultural Universities, Biotechnology 2(7).
  • Kłosowski G. 2003. Technologie przyjazne środowisku. IX seminarium gorzelnicze SPG IBPRS, 12 VI, Przem. Ferm. i Owoc.-Warzyw. 7-8: 66.
  • Kłosowski G., Czupryński B., Sieliwanowicz B., Kotarska K., Wolska M. 2001. Monitoring of sugar substrates utilization by D₂ and As₄ yeast and kinetics of by-products formation during alcoholic fementation of rye and corn mashes. Polish J. of Food and Nutrition Sci. 10/51(2): 19-24.
  • Krishnan M.S., Taylor F., Davison B.H., Nghiem N.P. 2000. Economic analysis of fuel ethanol production from corn starch using fluidized-bed bioreactors. Bioresource Technology 75: 99-105.
  • Kupczyk A., Ekielski A. 2002. Bioetanol - szansa dla polskiego rolnictwa. Wieś Jutra 5(46): 13-15.
  • Nowacki W. 2006. Ziemniaki - alternatywnym surowcem do produkcji bioetanolu. Chemia Przemysłowa BMP 4: 23-26.
  • Ohgren K., Bura R., Lesnicki G., Saddler J., Zacchi G. 2007. A comparison between simultaneous saccharification and fermentation and separate hydrolysis and fermentation using steam-pretreated corn stover. Process Biochemistry 42: 834-839.
  • Ohgren K., Rudolf A., Galbe M., Zacchi G. 2006. Fuel ethanol production from steam- pretreated corn stover using SSF at higher dry matter content. Biomass and Bioenergy 30: 863-869.
  • Prasad S., Singh A., Joshi H.C. 2007. Ethanol as an alternative fuel from agricultural, industrial and urban residues. Resources, Conservation and Recycling 1(50): 1-39.
  • Rzepka E., Badocha E., Stecka K. 1999. Wybrane aspekty kinetyki fermentacji alkoholowej zacierów sporządzonych metodą bezciśnieniową. Prace Instyt. i Labo. Bad. Przem. Spoż. 54: 33-49.
  • Słomińska L., Wiśniewska D., Grześkowiak A. 2003. Liquefaction of starch by thermostable alpha-amylase. Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria 2(2): 17-26.
  • Solarek L. 2001. Kleikowanie i upłynnianie surowców skrobiowych niesłodowanych z zastosowaniem enzymów mikrobiologicznych Novozymes. Przem. Ferm. i Owoc.- Warzyw. 12: 10.
  • Stecka K., Milewski J.A., Miecznikowski A.H. 1996. Energooszczędna technologia produkcji spirytusu surowego. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz. 10: 15-19.
  • Stecka K., Milewski J., Grzybowski R., Miecznikowski A., Łabętowicz J. 1998. Technologia produkcji spirytusu z surowców skrobiowych przyjazna środowisku, energooszczędna i bezodpadowa. Przem. Spoż. 10: 39-42.
  • Wójcik M., Czupryński B. 2003. Sprawność energetyczna produkcji bioetanolu. Aktualne Problemy Gorzelnictwa Rolniczego: 25-29.
  • Zbieć M.A. 2002. Rozwój produkcji biopaliw szansą dla gorzelni rolniczych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warzyw. 5: 38.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9fb6f929-6f62-41f2-a69e-bfdc985c1ff1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.