PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 57 | 05 |

Tytuł artykułu

Fizykochemiczne wymagania jakosciowe dotyczace wody wykorzystywanej w przemysle spozywczym

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Rozporządzenie Ministra Zdrowia jest w pełni zgodne z wymaganiami Dyrektywy 98/83/EC. Wszystkie parametry i wskaźniki uwzględnione w Dyrektywie znalazły się w rozporządzeniu. W nowym rozporządzeniu: 1. Opracowano program monitoringu jakości wody; 2. Określono sposób nadzoru nad materiałami i wyrobami stosowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji wody; 3. Wprowadzono wymóg walidacji metod i udokumentowanego systemu jakości w laboratoriach wykonujących badania jakości wody; 4.Zakres oznaczeń poszerzono o szkodliwe dla zdrowia produkty powstające w procesie dezynfekcji. 5. Wprowadzono obowiązek informowania konsumentów, administracji rządowej i samorządów terytorialnych o jakości wody. 6. Wprowadzono okresy przejściowe dla Pb, Br03- i THM.
EN
The decree of the Ministry of Health is completely consistent with the requirements of the Directive 98/83/EC. All parameters and indicators, which were considered in the Directive, were included in the Decree. In the new decree: 1. Water monitoring programme was created; 2. The way of materials' and products' surveillance used in processes of water treatment and distribution was defined; 3. There were introduced method validation and documented quality management system requirements in laboratories which are testing water quality; 4. Range of indices was extended to harmful to health products which are created in disinfecting process; 5. An obligation was introduced to inform consumers, government administration and local authorities about water quality. 6. Transitional periods for Pb, Br03- i THM were introduced.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

05

Opis fizyczny

s.20-24,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Panstwowy Zaklad Higieny, Warszawa
  • Panstwowy Zaklad Higieny, Warszawa
  • Panstwowy Zaklad Higieny, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Ustawa z 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (DzU Nr 63, poz. 634 z 2001 r.).
  • [2] Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (DzU Nr 203, poz. 1718 z 2002 r.).
  • [3] Dyrektywa 98/83/EC UE o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Official Journal of the European Communities No L 330. 5.12.98).
  • [4] Ustawa z 7 czerwca o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (DzU Nr 72, poz. 747 z 2001 r.).
  • [5] Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie szczególnych warunków i wymagań sanitarnych przy produkcji naturalnych wód źródlanych oraz wód stołowych w opakowaniach jednostkowych (DzU Nr 4 poz. 38, 2001 r.).
  • [6] Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie warunków, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze, woda w kąpieliskach, oraz zasad sprawowania kontroli jakości wody przez organy Inspekcji Sanitarnej (DzU Nr 82. poz. 937 z 2000 r.).
  • [7] Ustawa z 28 kwietnia 2000 r. o systemie zgodności, akredytacji oraz zmianie niektórych ustaw (DzU Nr 43, poz. 489), obecnie zastąpiona Ustawą z 30 sierpnia 2002 r. o systemie zgodności (DzU Nr 166 poz. 1360, 2002 r.).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9f791842-c57e-42cd-9499-ffa54726eccb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.