PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 56 | 02 |

Tytuł artykułu

Mleko i przetwory mleczne w wyzywieniu ludnosci Polski

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Spadek spożycia mleka i jego przetworów w latach 90. oraz zmiana wzorca żywienia w kierunku wzrostu udziału produktów pochodzenia roślinnego obniżyły znaczenie mleka w przeciętnej polskiej diecie. W strukturze spożycia nastąpiło ograniczenie stosunkowo tanich produktów o niższym stopniu przetworzenia, jak mleko, śmietana i śmietanka. Wzrosła konsumpcja produktów droższych, wyżej stopniu przetworzonych i o wysokiej wartości dodanej: jogurtów, serów dojrzewających i tzw. galanterii mleczarskiej. W gospodarstwach wiejskich samozaopatrzenie nadal stanowi główne źródło pozyskiwania mleka oraz serów twarogowych. Prognoza do roku 2005 przewiduje stabilizację spożycia mleka i napojów mlecznych, dalszy spadek konsumpcji śmietany oraz nieznaczny wzrost spożycia serów.
EN
During the nineties the decrease of milk and its products role in the average Polish diet was observed due to the reduction of milk consumption and the increase of vegetable originated products' consumption. In the conswnption structure the lowering of cheap and lowly processed milk products was noticed (liquid milk and cream) while the consumption of highly processed products with high added value increased their position (yoghurt, cheese, dessert, ice-cream etc.). In rural households selfsupply is the main source of obtaining milk and fresh cheese. The forecast up to 2005 predicts stabilisation of milk and fermented milks' consumption, continuous decrease of the consumption of cream and insignificant increase of cheese consumption.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

02

Opis fizyczny

s.8-11,rys.,tab.

Twórcy

autor
  • Zakład Wyżywienia Ludności, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Zakład Wyżywienia Ludności, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Budżety gospodarstw domowych w 1989... 1999 r. GUS, Warszawa.
  • [2] Kowrygo B.: 2000. Studium wpływu gospodarki rynkowej na spożycie żywności w Polsce. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • [3] Kowrygo B., Laskowski W.: 2000. Tendencje zmian w konsumpcji żywności w Polsce w latach 1988-1998. Prognoza spożycia do 2005. (w:) Majewski E., Dalton G. (red.): Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. Wydawnictwo: Wieś Jutra Sp. z o.o., Warszawa.
  • [4] Mały Rocznik Statystyczny. 2001. GUS, Warszawa.
  • [5] Rejman, K., Halicka E.; 2001. Gospodarka żywnościowa. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • [6] Rocznik Statystyczny GUS 1990...2000. GUS, Warszawa.
  • [7] Rynek Mleka. Seria: Raporty Rynkowe. 2001. 20, IERiGŻ, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9f1759bc-941e-4b6c-b2c1-ef687e3d4325
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.