1. Brandys J.: Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Chemiczne substancje toksyczne w środowisku. Komisja nauk medycznych − Oddział PAN w Krakowie 1990, ISBN 83−043532−4, 164 −175.
2. Culp S., J., Gaylor D., W., Sheldon w., G., Goldstein L., S., Beland F., A.: A comparison of the tumors induced by coal tar and benzo[a]pyrene in a 2−year bioassay. Carcinogenesis 1998, 19, 117−124.
3. Goldman R., Bowman E., D., Pellizzari W., D., Beach J., Shields P., G.: Polycyclic aromatic hydrocarbons in human lung, liver and breast tissue. Proc. Am. Assoc Cancer Res. 2000, 443, 139−147.
4. Grimmer G., Bőhnke H.: Polycyclic aromatic hydrocarbon profile analysis of high protein foods, oils and fatty by gas chromatography. J. Ass. off Anal. Chem. 1975, 58, 725 − 733.
5. Hietaniemi V., Kumpulajnen J.: Contents of PCBs, organochloride pesticide residues and PAH compounds in Finnish foodstuffs. Proceedings of the technical workshop on trace elements, natural antioxidants and contaminants, Helsinki – Espoo August 25 – 26, 1995, REU Technical series 49, 157 –167.
6. Kazerouni N., Sinha R., Che–Han Hsu, Greenberg A., Rothman N.: Analysis of 200 food items for benzo[a]pyrene and estimation of its intake in an epidemiologic study. Food Chem. Toxicol., 2000, 39: 423–436.
7. Larsson B., K., Sahlberg G., P., Erikson A., T., Busk L., Å.: Polycyclic aromatic hydrocarbons in grilled food. J. Agric Food Chem. 1983, 31(4), 867–873.
8. Lawrence J. F., Weber D., F.: Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in Canadian samples of processed vegetable and dairy products by liquid chromatography with fluorescence detection. J. Agric. Food Chem. 1984, 32: 794–797.
9. Phillips D., H.: Polycyclic aromatic hydrocarbons in the diet. Mutat. Res. 1999, 443, 139−147.
10. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z 19.12.2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 2006, L364/5
11. Scherer G., Frank S., Riedel K., Meger-Kosien I., Renner T.: Biomonitoring of exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons of nonoccupationally exposed persons. Cancer Epidemiol. Biomark. Prev. 2000, 9, 373−380.
12. Scientific Committee on Food: Opinion of the Scientific Committee on Food on the risk to human health of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in food. SCF/CS/CNTM/ PAH/29 Final 4 December 2002.
13. Szteke B., Jędrzejczak R.: Problem zanieczyszczenia żywności benzo(a)pirenem w procesach termicznych. Przem. Ferm. i Ow. Warz., 1996, 2, 7–9.
14. Tao S., Jiao X., C., Chen s., H., Liu W., X., Coveney Jr R., M., Zhu L., Z., Luo Y., M.: Accumulation and distribution of polycyclic aromatic hydrocarbons in rice (Oryza sativa). Environ. Pollut. 2006; 140: 406 – 415.
15. United States Environmental Protection Agency.: EPA/5401/1–86/013, 1984.
16. Wenzl R., Simon R., Kleiner J., Anklam E.: Analytical methods for polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in food legislation in the European Union. Trends Anal. Chem. 2006, 25(7) 716 − 725.
17. WHO Technical Report Series; 930, Evaluation of certain food contaminants. Sixty−fourth report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, Genewa 2006.
18. Wickström K., Pysalo H., Plaami−Heikkilä P., Tuominen J.: Polycyclic aromatic compounds (PAC) in leaf lettuce. Z Lebensm Unters Forsch 1986; 182−185.
19. Wieczorek J.K., Skibniewska K.A., Wieczorek Z.J.: Pozostałości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych i insektycydów chloroorganicznych w ziarnie pszenicy i jęczmienia: Bromat. Chem. Toksykol. 2005, 38, 159 − 65.