PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 20 | 1 |

Tytuł artykułu

Mozliwosc zastosowania sieci neuronowych w przewidywaniu wielkosci zmiany objetosci suszu podczas jego nawilzania

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Possibility of application of artificial neural network for prediction of rehydration size

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W zaprezentowanych w artykule badaniach pokazano możliwość wykorzystania sztucznych sieci neuronowych do określania przebiegu zmiany objętości suszu warzywnego podczas jego nawilżania.
EN
The posibility of using of artificial neural networks for determination of volume change during vegetable rehydration was discussed. The empirical data of parsley root particles were used.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

20

Numer

1

Opis fizyczny

s.63-65,rys.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] AKIYAMA T., HOYAKAWA K. 2000. Heat and moisture transfer and hydrophysical changes in elastoplastic hollow cylinder — food during drying. Journal of food Science, 65, 2, s. 315-323.
  • [2] BALASUBRAMIANIAN A., PANDA R.C., RAMAHANDRA RAO V.S. 1996. Modelling of a fluizdized bed drier using artificial neural network. Drying Technology, 1996, 14, 7&8, s. 1981-1989.
  • [3] BIAŁOBRZEWSKI I. 2008. Neural modeling of relative air humidity. Computers and Electronies in Agriculture, 60, s. 1-7.
  • [4] FARKAS I., REMENYI P., BIRÓ A. 2000. Neural network topology for modelling grain drying. Comput. Electron. Agric., 2000, 26, S. 147-158.
  • [5] GÓRNICKI K., KALETA A. 2004. Możliwość zastoso¬wania sieci neuronowych w przewidywaniu wielkości skurczu suszarniczego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1, s. 36-37.
  • [6] KERDPIBOON S., DEVAHASTIN S., KERR W.L. 2007. Comparative fractal characterization of physical chan¬ges of different food products during drying. Journal of Food Engineering, 83, s. 570-580.
  • [7] KHAZAEI J., DANESHMANDI S. 2007. Modeling of thin- layer kinetics of sesame seeds: mathematical and neural networks modeling. Int. Agrophys., 21, s. 335-348.
  • [8] KOC B., Eren I., ERTEKIN F.K. 2008. Modelling bulk density, porosity and shrinkage of quince during drying: the effect of drying methods. Journal of Food Engineering, 85, s. 340-349.
  • [9] KOSZELA K., WERES J. 2005. Analiza i klasyfikacja obrazów suszu warzywnego z wykorzystaniem sztucznych sieci neuronowych. Inżynieria Rolnicza, 2, s. 77-82.
  • [10] KROKIDA M.K., MARINOS-KOURIS D. 2003. Rehydration kinetics of dehydrated products. Journal of Food Engineering, 57, 1, s. 1-7.
  • [11] LEWICKI P.P. 1998. Effect of pre-drying treatment, drying and rehydration on plant tissue properties. A review. International Journal of Food Properties, 1, 1, s. 1-22.
  • [12] MASKAN M. 2001. Drying shrinkage and rehydration characteristics of kiwifruits during hot air and microwave drying. J. Food Engng., 48, S. 177-182.
  • [13] MAYOR L., SERENO A.M. 2004. Modelling shrinkage during convective drying of food materials: a review. Journal of food Engineering, 61, s. 373-386.
  • [14] NOWAK D., WITROWA-RAJCHERT D., LEWICKI P.P. 1998. Skurcz objętościowy i zmiana gęstości marchwi i ziem¬niaka podczas suszenia konwekcyjnego. Zeszyty pro¬blemowe postępu nauk rolniczych, z. 454, S. 461-468.
  • [15] OCHOA M.R., KESSELER A.G., PIRONE B.N., MARQUEZ C.A., DE MICHELIS A. 2007. Analysis of shrinkage phe¬nomenon of whole sweet cherry fruits (prumus avium) during convective dehydration with very simple models. Journal of Food Engineering, 79, s. 657-661.
  • [16] OSOWSKI S. 1996. Sieci neuronowe. Warszawa, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej.
  • [17] PANYAWONG S., DEVAHASTIN S. 2007. Determination of deformation of a food product undergoing different drying methods and conditions via evolution of a shape factor. Journal of Food Engineering, 78, s. 151-161.
  • [18] SIECI NEURONOWE. Materiały na seminarium organi¬zowane przez Statsoft Sp. z o.o., 14 października 1999 roku w Warszawie.
  • [19] SINGH G.D., SHARMA R., BAWA A.S., SAXENA D.C. 2008. Drying and rehydration characteristics of water chestnut (tropa natans) as a function of drying air temperature. Journal of Food Engineering, 87, s. 213-221.
  • [20] TRAJER J. 2001. Modelowanie procesu przechowywa¬nia warzyw w wybranych jego aspektach. Warszawa, wydawnictwo SGGW.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9afe4208-4f48-4819-b337-7a08349ca025
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.