EN
The environmental study, carried out in the Lublin region, was aimed at assessment of strawberry fruit quality based on the contents of heavy metals (Pb, Cd, Ni, Zn, Cu, As, Hg) and finding correlation between these heavy metals and some properties of soil and plant. Heavy metals in soil and fruits were determined with ASA method, other analyses according to research procedures of the laboratory of the Regional Agrochemical Station in Lublin. Region of cultivation has no significant effect on the contents of heavy metals in strawberry fruit. Some soil properties have significant effect on occurrence of mainly zinc and mercury and, to a slightest degree, also cadmium and copper in the plant. In the fruits, contents of copper and zinc and, to a slightest degree, also cadmium, nickel, mercury, and lead were dependent on occurrence of other elements in this part of the plant. The average contents of heavy metals in strawberry fruit grown in the Lublin region (0.023 mg Pb, 0.020 mg Cd, 0.091 mg Ni, 1.228 mg Zn, 0.358 mg Cu, 0.0015 mg As, 0.00011 mg Hg kg⁻¹ of fresh matter) indicates that it did not exceed upper threshold of products of this type.
PL
W badaniach środowiskowych przeprowadzonych na Lubelszczyźnie oceniano jakość owoców truskawki na podstawie zawartości metali ciężkich (Pb, Cd, Ni, Zn, Cu, As, Hg) oraz określano zależności jakie występują pomiędzy tymi metalami a niektórymi właściwościami gleby i rośliny. Metale w glebie i roślinie oznaczono metodą ASA, inne analizy wg procedur badawczych obowiązujących w akredytowanym laboratorium Okręgowej Stacji Chemiczno – Rolniczej w Lublinie. Zawartość metali ciężkich w owocach truskawki nie zależała istotnie od rejonu uprawy tej rośliny. Niektóre cechy gleby oddziaływały istotnie na występowanie w owocach, głównie cynku i rtęci oraz w mniejszym stopniu miedzi i kadmu. Zawartość miedzi i cynku oraz w mniejszym stopniu kadmu, niklu, rtęci i ołowiu w owocach uzależniona była od innych pierwiastków obecnych w tej części rośliny. Przeciętna zawartość metali ciężkich w owocach truskawki pochodzących z plantacji Lubelszczyzny (0,023 mg Pb, 0,020 mg Cd, 0,091 mg Ni, 1,228 mg Zn, 0,358 mg Cu, 0,0015 mg As i 0,00011 mg Hg kg⁻¹ ś.m.) wskazuje, że nie została przekroczona górna granica przewidziana dla tego typu produktu.