PL
W celu zaspokojenia potrzeb żywnościowych ludności świata niezbędna jest efektywna współpraca zarówno w skali międzynarodowej, jak i międzykontynentalnej. Dobrze zorganizowany łańcuch chłodniczy umożliwia specjalizację produkcji i, w skali międzynarodowej, pozwala na lepszy podział pracy oraz na rozwój wymiany handlowej. W ten sposób przyczynia się on do poprawy warunków życia oraz bezpieczeństwa żywnościowego świata. Rocznie eksportuje się ponad 40 milionów ton żywności, wymagającej zastosowania chłodnictwa (jak np. mięso, masło, sery, jaja, owoce cytrusowe, banany i ryby). Tworzenie i utrzymywanie zapasów żywnościowych w chłodniach składowych stanowi bardzo ważny czynnik bezpieczeństwa żywnościowego, stabilizacji rynków i ogranicza wahania cen artykułów żywnościowych. Jednak ogólna pojemność chłodni składowych na świecie nie jest wystarczająca, zwłaszcza w rozwijających się krajach trzeciego świata. Produkcja mrożonej żywności, rozpoczęta w 1930 roku, jest uważana za najważniejszą innowację w technologii żywności XX stulecia. Po drugiej wojnie światowej technika chłodnicza umożliwiła ekspansywny rozwój połowów ryb: z 19 milionów ton w 1948 roku do 97,4 miliona ton w 1990 roku. W końcowych latach XX wieku, w celu zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego świata, niezbędne jest zintensyfikowanie współpracy międzynarodowej w dziedzinie chłodnictwa. Jest to również jeden z głównych celów i zadań Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa.
EN
The World population is growing at an unhearcl-of rate, increasing from 2.4 billion in 1950 to 5.3 billion in 1990. It is predicted to reach 6400 million by the year 2000 and 11 200 million by 2100. At the same time, the geographical distribution ofthat population is far from being even, with density varying from three inhabitants per km² in Oceania to as much as 800/km² i Bangladesz. Moreover, a disproportionate amount of the growth is occurring in large metropolitan areas. To meet the food needs of the world population, effective cooperation, both international and intercontinental, is essential. An efficient cold chain makes specialisation possible in production and, on an international scale, allows a better division of labour and the development of trade. It improves living conditions and food sacurity throughout the world. More than 40 million tonnes of food needing refrigeration (Including meat, butter, cheese, eggs, citrus fruit, bananas and fish) are exported each year. Creating and maintaining food stocks in stores constitutes a very important factor in food security, market stabilization, and the limiting of fluctuations in food prices. However, world cold store capacity is not sufficient, particularly in developing countries. The freezing of food, which began i 1930, is considered to be the most important food innovation of the 20th century. Later, following the second world war, refrigeration made possible the expansion of commercial fishing, from 19 million tonnes in 1948 to 97.4 million tonnes in 1990. For the remaining years of the 20th century it is essential that international cooperation in refrigeration he intensified, in order to improve world food security. This is also one of the most important vocations and tasks of the IIR.