PL
Celem badań zaprezentowanych w artykule było zbadanie wpływu odwadniania osmotycznego na zawartość i aktywność wody oraz na zawartość cukrów w liofilizowanych truskawkach. Do badań użyto truskawek odmiany Senga Sengana, odwadnianych osmotycznie w roztworach sacharozy, glukozy i syropu skrobiowego, a następnie liofilizowanych. Truskawki zostały równomiernie wysycone cukrem, o czym świadczy tylko nieznaczne obniżenie zawartości cukrów ogółem, cukrów bezpośrednio redukujących i sacharozy w powierzchniowej warstwie liofilizowanych truskawek w stosunku do całego owocu. Odwadnianie osmotyczne w roztworze sacharozy i glukozy spowodowało niewielki wzrost zawartości wody w liofilizowanych truskawkach w stosunku do owoców nieodwadnianych.
EN
The aim of the research presented in this paper was to in¬vestigate the influence of osmotic dehydration on water con¬tent and water activity and sugar content of freeze — dried strawberries. Senga Sengana strawberries were osmotically dehydrated in sucrose, glucose solution and starch syrup and freeze-dried. Strawberries were uniformly saturated by su¬gars, what provide insignificant decrease in total sugar con¬tent, directly reduced sugars and sucrose in surface layer for freeze-dried strawberries in comparison to whole fruit. Osmo¬tic dehydration in sucrose and glucose solution caused small increase in water content in freeze-dried strawberries in com¬parison to fruit without osmotic dehydration.