PL
Przeprowadzone w latach 1999-2001 badania wykazały obecność w każdym sezonie wegetacji, wiech z objawami fuzariozy. Odsetek takich wiech wahał się od 0,5 do 6%. Główną przyczyną fuzariozy wiech owsa były gatunki Fusarium avenaceum i F. poae. W 2001 roku przeprowadzono także ścisłe doświadczenie polowe obejmujące 12 genotypów owsa, w którym wiechy sztucznie zakażano F. poae. W wyniku tych badań stwierdzono, że średnia obniżka plonu ziarna wynosiła 37%. Analiza chemiczna ziarniaków pozyskanych ze sztucznie zakażanych wiech, wykazała obecność w nich niwalenolu (od 0,06 do 2,18 mg·kg⁻¹), deoksyniwalenolu (od 0,02 do 0,47 mg·kg⁻¹), T-2 toksyny (od 0,02 do 0,71 mg·kg⁻¹), HT-2 toksyny (od 0,03 do 0,59 mg·kg⁻¹) oraz scirpentriolu (od 0,06 do 1,98 mg·kg⁻¹).
EN
Field experiments were performed during three years (1999, 2000 and 2001) to study fusariosis on oat panicles. The percentage of panicles with fusariosis symptoms ranged from 0,5 to 6%. Fusarium panicle blight was caused mainly by Fusarium avenaceum and F. poae. The experiment with panicles artifical infection of 12 genotypes of oat was performed in 2001. The panicles of oat were inoculated with F. poae strain nr 37, which caused a reduction in yield by 37%. In the infected kernels the following toxins were detected: nivalenol (from 0.06 to 2.18 mg·kg⁻¹), deoxynivalenol (from 0.02 to 0.47mg/kg⁻¹), T-2 toxin (from 0.02 to 0.71 mg·kg⁻¹), HT-2 toxin (from 0.03 to 0.59 mg·kg⁻¹), scirpentriol (from 0.06 to 1.98 mg·kg⁻¹).