PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 27 | 4 |

Tytuł artykułu

Proba oznaczania fluoru potencjalnie przyswajalnego ze srodkow spozywczych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oznaczono zawartość fluoru całkowitego i potencjalnie przyswajalnego w niektórych grupach produktów spożywczych. Stwierdzono, że oznaczony fluor z badanych produktów spożywczych i dodatków do pasz może być przyswojony od 54,0 do 87,2%. Metoda może być wykorzystana w ocenie biodostępności tego pierwiastka.
EN
A method of the determination of bioavailable fluorine from foodstuffs has been described. The procedure involves sample digestion with pepsin in hydrochloric acid solution (conc. of 0,1 mol/dm3), separation from undigested portions, and Potentiometrie determination with fluoride electrode. Statistical parameters of the method and results of fluorine determination in some foodstuffs, are given.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

27

Numer

4

Opis fizyczny

s.353-357,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, Lodz

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-981ec56e-2c92-4505-af21-c83910073051
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.