PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 53 | 12 |

Tytuł artykułu

Wystepowanie bakterii Legionella w srodowisku zakladow mleczarskich

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Bakterie rodzaju Legionella występują w wodach śródlądowych oraz w glebie. L. pneumophilia należy do drobnoustrojów chorobotwórczych i może powodować tzw. chorobę legionistów w postaci płucnej oraz postać pozaplucną rzekomo grypową zwaną gorączką Pontiac. Zakażenie następuje jedynie drogą inhalacyjną przez wdychanie kropelek aerozolu wodnego zawierającego te bakterie. W środowisku zakładów spożywczych bakterie Legionella mogą występować w: układach chłodniczych, urządzeniach klimatyzacyjnych, systemach płuczących i napowietrzających, nawilżaczach, instalacjach wodnych, zbiornikach do magazynowania wody. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia wymienione układy i systemy powinny być poddawane czyszczeniu i dezynfekcji oraz być kontrolowane na obecność bakterii Legionella. Środkami stosowanymi do tego celu są biocydy utleniające i nieutleniające.
EN
Bacteria from the Legionella family may be found in a wide spectrum of fresh water sources and in the soil. L. pneumophilia is a pathogenic microorganism which causes a severe pneumonia in humans, i.e. the so-called Legionists' disease (legionellosis) and „flu-like" symptoms of upper respiratory tract, the disease, named Pontiac Fever. Infection is developed by means of inhalation of the bacteria-carrying water aerosol droplets. Legionella may be found in production environment of food manufacturing plants: in cooling and air conditioning systems, rinsing and aerating systems, humidifiers, water services, water reservoirs etc. According to the World Health Organisation, the mentioned system should be cleaned, disinfected and controlled for Legionella presence. The chemicals which are commonly used for this purpose, include oxidising and non- oxidising biocides.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Numer

12

Opis fizyczny

s.33-36,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Mleczarstwa, ul.Hoza 66-68, 00-682 Warszawa
  • Z-d Produkcji Mleczarskiej Kurpianka, Kolno

Bibliografia

  • [1] Brytyjskie Stowarzyszenie Specjalistów Chemików (BACS).: 1989. A code of practice. The control of Legionellae by the safe and effective operation of cooling systems.
  • [2] Bulletin IDF/FIL.: 1997, Hygienic design and maintenance of dairy buildings and services.
  • [3] Directive 98/8/EC concerning the placing of biocidal products on the market.
  • [4] Jakubczyk E.: 1996. Informacja prywatna, Anglia.
  • [5] Krogulska B., Szlachta R.: 1997. Informacja INSTAL.
  • [6] Unitex.: Materiały informacyjne firmy Unitex, Centrum Badawczo-Wdrożeniowe. Uzdatnianie wody za pomocą urządzeń UV.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-967d2716-0b2a-45c4-9198-fe467579ec47
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.