PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 4 |

Tytuł artykułu

Żywność ekologiczna, żywność certyfikowana

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The ecological food, the certificated food

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Obecnie w sektorze rolnictwa ekologicznego nastąpiły duże zmiany ze względu na zmieniające się podstawy prawne. Od dnia 1 stycznia 2009 roku obowiązuje rozporządzenie Rady WE nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (1, 2). Zmianom w przepisach wspólnotowych będzie towarzyszyć nowelizacja przepisów krajowych. W dniu 25 czerwca 2009 r. został opublikowany tekst nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym (3). Nowa ustawa uwzględnia zmiany w przepisach wspólnotowych dotyczących rolnictwa ekologicznego, a także wprowadza nowe regulacje krajowe.
EN
At the present in sector of ecological agriculture happened the large modifications with regard on changing legal bases. Since day 1 January 2009 year is in force the order of Council WE No. 834/2007 with day 28 June 2007 in question of ecological production and the marking the ecological products and repealing the order (EWG) No. 2092/91 (1,2). The changes of national provisions will accompany the changes in community provisions. The text of a new law about ecological agriculture was published on 25 th June 2009 (3). The new law takes into consideration a change in national provisions relating ecological agriculture and it introduces also a new community regulation.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

4

Opis fizyczny

s.630-639,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Osrodek Diagnostyki i Zwalczania Zagrozen Biologicznych, Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii, ul.Lubelska 2, 24-100 Pulawy

Bibliografia

  • 1. Rembiakowska M., Adamczyk M.J., Hallmann E.: Porównanie wybranych cech wartości odżywczej jabłek z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Bromat. Chem. Toksykol., Supl., 2004, 201-207.
  • 2. Rozporządzenie Rady (WE) nr 967/2008 z dnia 29 września 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.
  • 3. Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym. Dz. U. z 2009 r. Nr 116, poz. 975.
  • 4. Binder F.: Jakość żywności. Rolnictwo ekologiczne - od teorii do praktyki. Warszawa, Stowarzyszenie Ekoland, 1993.
  • 5. Hansson I., Hamilton C., Ekman T., et al.: Carcass quality in certified organic production compared with conventional livestock production. J. Vet. Med. B, 2000, 47, 111-120.
  • 6. Jeleń B.: Produkcja ekologiczna w gospodarstwach indywidualnych jako opcja strategii rozwoju regionu. Wrocław, Prace Naukowe AE we Wrocławiu nr 941, 2002.
  • 7. Sołtysiak U.: Rolnictwo ekologiczne. Encyklopedia agrobiznesu. Warszawa, Fundacja Innowacyjna, 1998.
  • 8. Materiały z seminarium pt. Rolnictwo ekologiczne - nowe warunki działania wynikające z członkostwa Polski w Unii Europejskiej. Warszawa, Główny Inspektorat JHARS i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 2004.
  • 9. Rembiałkowska E.: Jakość żywności pochodzącej z gospodarstw ekologicznych. Materiały z warsztatów zorganizowanych w ramach projektu Accompanying Measure do projektu Flair-Flow Europe IV, Kraków 2002.
  • 10. Shinohara K.: Functional Foods for Specific Heath Use - the Needs for Data. Japan, National Food Reasearch Institute, MAFF, Tsubaki, Ibaraki, 1992.
  • 11. Sikora T., Kołożyn-Krajewska D.: Zapewnienie jakości a bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Przem. Spoż., 2001, 6, 15.
  • 12. Sobczyk W.: Substancje obce w żywności. Żywność bezpieczna. Kraków, Wydawnictwo Naukowe Akademii Pedagogicznej, 2000.
  • 13. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz. U. z 2006 r. Nr 171 poz. 1225.
  • 14. Rozporządzenie Rady (WE) nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeñstwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  • 15. Kryteria rolnictwa ekologicznego. Przysiek k/Torunia, Stowarzyszenia EKOLAND. Wyd. EKOLAND, 1994.
  • 16. Wawiernia W.: Unia stawia na rolnictwo ekologiczne. Rolnictwo ekologiczne; 14-15.
  • 17. Szołtysek K.: Zarys problematyki żywności ekologicznej. Wrocław, 2004.
  • 18. Ustawa z dnia 16 marca 2001 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. z dnia 2.05.2001, Nr 38, poz. 452).
  • 19. Lundengardh B.: Czynniki wpływające na jakość żywności pochodzącej z rolnictwa ekologicznego. Jakość żywności a rolnictwo ekologiczne. Warsztaty w ramach projektu Accompying Measure do projektu Flair-Flow Europe IV. Kraków, 2002, 5-12.
  • 20. Szołtysek K., Dziuba Sz.: Functional properties of organic food. J. Res. Applic. Agricul. Eng., 2006, 2, 5, 186-189.
  • 21. Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym. Dz. U. z 2004 r. Nr 93, poz. 898.
  • 22. Śmiechowska M.: Standaryzacja produkcji żywności w polskich gospodarstwach organicznych. Jakość żywności a rolnictwo ekologiczne. Warsztaty w ramach projektu Accompying Measure do projektu Flair-Flow Europe IV. Kraków, 2002, 43-54.
  • 23. Rozporządzenie Rady NR 2092/91/EWG z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych. Według stanu prawnego na dzień 12 października 2007 r. Dz.Urz.L.198, 22.7.1991, s. 1.
  • 24. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1254/2008 z dnia 15 grudnia 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.
  • 25. Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Dz.Urz.L.189 z 20.07.2007 r., s.1.
  • 26. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.
  • 27. www.ijhar-s.gov.pl.
  • 28. www.minrol.gov.pl.
  • 29. Śmiechowska M., Newerly-Guz J., Śmiejkowska I.: Atrybuty żywności ekologicznej w opinii konsumentów z różnych krajów. W: Wybrane zagadnienia ekologiczne we współczesnym rolnictwie. Poznań, PIMR, t3., 2006, 99-111.
  • 30. Żuchowski J., Mirowska E.: Zdrowsza żywność w aspektach rolnictwa proekologicznego. W: Ekologia wyrobów, Materiały konferencji naukowej AE. Kraków, 2000, 420.430.
  • 31. Hallmann E., Rembiałkowska M., Kaproń L.: Zawartość związków bioaktywnych w pomidorach i papryce z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. W: Wybrane zagadnienia ekologiczne we współczesnym rolnictwie. J. Res. Applic. Agricul. Eng. 2008, 53, 258-263.
  • 32. Rembiałkowska E.: Jakość ziemiopłodów z rolnictwa ekologicznego; http://duw.inng.pulawy.pl/eko/rembia/eko3.doc.
  • 33. Rembiałkowska E.: Zdrowotna i sensoryczna jako.æ ziemniaków oraz wybranych warzyw z gospodarstw ekologicznych, Warszawa, Fundacja Rozwój SGGW, 2000.
  • 34. Eblis K.: Comparing the composition of milk produced on organic and conventional dairy farms in the UK. 4th SAFO Workshop, System development: Quality and safety of organic livestock products, 17-18.03.2005, Frick, Szwajcaria, http://www.sfonetwork.org.
  • 35. Lund V., Algers B.: Research on animal health and welfare in organic farming - a literature review. Livestock Production Science, 2003, 1-2, 80, 55-68.
  • 36. Brandt K., Mølgaard J.P.: Organic agricilture: Does it enhance or reduce the Nutrition value of plant Foods? J. Sci. Food. Agric., 2001, 81, 924-931.
  • 37. Hardeng F., Edge V.L.: Mastitis, ketosis and milk fever in 31 organic and 93 conventional Norwegian Dairy Herds. J. Dairy Sci., 2001, 84, 12, 2673-2679.
  • 38. Williams C.M.: Nutritional quality of organic food: Hades of grey or Hades of green? Proceedings of the Nutrition Society 2002, 61, 19-24.
  • 39. Howard V.: Pesticides and health. International Congress. Organic farming, food quality and human health, Newcastle, UK 2005.
  • 40. Bravo L.: Polyphenols: chemistry, dietary sources, metabolism, and nutritional significance. Nutr. Rev., 1998, 56, 11, 317-333.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-96404b5b-34ee-4ab1-bd7e-afef4bdd4766
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.