PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 11 | 3 |

Tytuł artykułu

Aktywnosc przeciwutleniajaca sokow i polkoncentratow otrzymanych z owocow borowki wysokiej [Vaccinium corymbosum L.]

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie zmian właściwości przeciwutleniajacych i zawartości polifenoli podczas kolejnych etapów otrzymywania soków i półkoncentratów z owoców dwóch odmian borówki wysokiej – Earlyblue i Bluecrop. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że owoce obu odmian borówki wysokiej charakteryzowały się dużą aktywnością przeciwutleniającą wynoszącą odpowiednio 30,9 mM Troloxu/g owoców (Earlyblue) i 41,2 mM Troloxu/g owoców (Bluecrop). Straty ogólnej pojemności przeciwutleniajacej soku surowego w stosunku do owoców wynosiły 55%, podczas gdy wytłoki charakteryzowały się aż 32% (Bluecrop) i 46% (Earlyblue) aktywnością początkową owoców. Procesy wstępnej obróbki miazgi (rozdrabnianie, maceracja oraz tłoczenie) zmniejszały właściwości przeciwutleniające otrzymanych produktów w porównaniu z wyjściowym surowcem.
EN
The objective of the study was to determine changes in the antioxidant properties and content of polyphenols, which occured during the ensuing phases of making juices and semi-concentrates from two cultivars of highbush blueberry cultivars (Vaccinium corymbosum L., cv. Earlyblue, Bluecrop). On the basis of the results obtained, it was stated that fruits of the two highbush cultivars of blueberries showed a high antioxidant activity the level of which was as follows: Earlyblue cultivar – 30.9 mM Trolox equivalents per g fresh weight; Bluecrop cultivar -41.2 mM of Trolox equivalents per g fresh weight. Losses in the total antioxidant capacity of raw juices with regard to fruits used were 55%, whereas the pomaces produced were characterized by as much as 32% (Bluecrop) and 46% (Earlyblue) of the initial antioxidant activity of fruits. During individual phases of the initial processing of fruit pulp (crushing, maceration, and pressing), the antioxidant properties of products obtained were reduced if compared with the initial raw material used.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

3

Opis fizyczny

s.196-203,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Arthey D., Ashurst P. R.: Fruit processing-nutrition, products, and quality management. Aspen Publisher Inc., Maryland 2001.
  • [2] Connor A. M., Luby J.J., Hancock J. F., Tong B. S., Finn C.E., Hanson E. J.: Genotypic and environmental variation i antioxidant activity, total phenolic content and anthocyanin content among blueberry cultivars. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 2002, 50, 893-898.
  • [3] Drzazga B.: Analiza techniczna w przemyśle spożywczym. Cz. ogólna. WSiP, Warszawa 1999.
  • [4] Ehlenfeld M. K., Prior R.L.: Oxygen radical absorbance capacity (ORAC) and phenolic and anthocyanin concentrations in fruit and leaf tissues of highbush blueberry. J. Agric. Food Chem., 2001, 49, 2222-2227
  • [5] Fuleki T., Francis F.J.: Quantitative methods for anthocyanins. J. Food Sci. 1968, 33, 72-76
  • [6] Haffner K., Vestrheim S., Gronnerod K.: Qualitätseigenschaften von Kulturheidelbeersorten Vaccinium corymbosum L. Erwerbsobstbau, 1998, 40, 112-116.
  • [7] Kader F., Rovel B., Girardin M., Metche M.: Mechanism of browning in fresh highbush blueberry fruit (Vaccinium corymbosum L.). Role of blueberry polyphenol oxidase, chlorogenic acid and an- thocyanins. J.Sci. Food Agric., 1997, 74, 1, 31-34.
  • [8] Kalt W., McDonald J. E., Donner H.: Anthocyanins, phenolics, and antioxidant capacity of processed lowbush blueberry products. J. Food Sci., 2000, 65, 3, 390-393.
  • [9] Lee J., Drust R. W., Wrolstad R. E.: Impact of juice processing on blueberry anthocyanins and poly- phenolics; comparison of two pretreatments. J. Food Sci., 2002, 67, 5, 1660-1667.
  • [10] Lenartowicz W., Zbroszczyk J., Płocharski W.: The quality of highbush blueberry fruit, Fruit Science Report, 1990, 18, 2, 77-85.
  • [11] Miller N. J., Rice-Evancs C.: Spectrophotometric determination of antioxidant activity, Redox Report, 1996, 2, 3, 161-171.
  • [12] Peri C., Pompei G.: An assay of different phenolic fraction in wines. Am. J. Enol. Vitic., 1971, 22, 2, 55.
  • [13] PN-A-04019:1998. Produkty spożywcze. Oznaczenie zawartości witaminy C.
  • [14] PN-90/A-75101/04. Przetwory owocowe i warzywne. Oznaczenie kwasowości ogólnej.
  • [15] Prior R. L., Cao G., Martin A., Sofic E., McEwen J., O'Brien C., Lischner N., Ehlenfeld M., Kalt W., Krewer G., Mainland C.: Antioxidant capacity as influenced by total phenolic and anthocyanin content, maturity, and variety of vaccinium species. J. Agric. Food Chem., 1998, 46, 2686-2693.
  • [16] Sapers G.M, Burgher A. M., Phillips J. G., Jones S. B.: Color and composition of higbush blueberry cultivars. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 1984, 109, 1, 105-111.
  • [17] Skrede G., Wrolstad R. E., Durst R. W.: Changes in anthocyanins and polyphenolics during juice processing of highbush blueberries (Vaccinium corymbosum L.). J.Food Sci., 2000, 65, 2, 357-364.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-95a58393-92e0-4540-a3e2-cf3d500926bb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.