PL
Hybrydyzacja somatyczna jest jednym ze sposobów otrzymywania ulepszonych szczepów drożdży Saccharomyces cerevisiae. Kluczowym etapem procesu jest selekcja szczepów oraz izolacja i selekcja ich form haploidalnych. W przedstawionym artykule zostały opisane poszczególne etapy izolowania i selekcji wysokopiennych haploidów biotynoniezależnych. Określono zdolność zarodnikowania szczepów w różnych podłożach sporu- lacyjnych oraz przeżywalność izolowanych zarodników. Przedstawione wyniki są częścią badań mających na celu otrzymanie hybrydów drożdży zdolnych do biosyntezy biotyny.
EN
Hybridisation is one of the most important methods of successful breeding of bakers yeast Selection of diploid strains, isolation and selection of haploids plays crucial role in process. In this article individual stages of isolation and selection of biotin-independent haploids were described. Sporulation yield and spores survivability were estimated. Haploid strains isolated during experiments enable further researches into obtaining new, prototrophic to biotin, strains of Saccharomyces cerevisiae.