PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 07 | 1 |

Tytuł artykułu

Badania podstawowych wlasciwosci fizycznych nasion lubinow

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono wyniki badań podstawowych właściwości fizycznych nasion łubinów: wąskolistnego odmiany Emir, żółtego odmiany Juno, białego odmiany Bardo. Wymiary nasion, masę pojedynczych nasion, masę właściwą, gęstość usypowa, współczynnik tarcia zewnętrznego i współczynnik restytucji energii kinetycznej określano w przedziale wilgotności 10-25%. Otrzymane zależności przedstawiono za pomocą statystycznie istotnych równań regresji, mających zastosowanie w matematycznym modelowaniu procesów roboczych. Wzrost wilgotności badanych nasion łubinów powoduje wzrost ich wymiarów, masy pojedynczych nasion, współczynnika tarcia zewnętrznego, natomiast spadek masy właściwej, gęstości usypowej i współczynnika restytucji energii kinetycznej.
EN
Paper presented the basic physical properties of lupine seeds as a result of conducted investigations. The seeds of following lupines were examined: angustifoliate lupine of Emir cultivar, yellow lupine of Juno cultivar and white lupine of Bardo cultivar. From among the physical properties of lupine seeds there were determined the seed dimensions (length, width, thickness), the weight of single seeds, specific weight, bulk density, friction coefficient and the coefficient of kinetic energy restitution, for the seed moisture content ranging from 10 to 25%. The relationships between particular basic mechanical properties and the moisture content of lupine seeds were presented by statistically significant regression equations being applied in mathematical modelling of working processes. Increasing moisture content of tested lupine seeds increased their dimensions, weight of the single seeds and internal friction coefficient, whereas decreased the specific weight, bulk density and the coefficient of kinetic energy restitution.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

1

Opis fizyczny

s.51-58,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn

Bibliografia

  • Flis M.1996. Wpływ obłuskiwania nasion bobiku i łubinu na skład chemiczny i wartość pokarmową dla zwierząt monogastrycznych. I Międzyuczeniane Seminarium nt. Obłuskiwanie nasion. ART Olsztyn
  • Grochowicz J. 1993. Analiza sposobu mechanicznego uzdatniania nasion łubinów na cele paszowe. Biul. Inf. Przem. Pasz., nr 4
  • Grochowicz J., D. Andrejko, D. Góral, J. Mazur. 1994. Studia nad siłą pęcznienia wybranych odmian łubinu. III Ogólnopolska i II Międzynarodowa Konferencja Naukowa nt. Rozwój teorii i technologii w technicznej modernizacji rolnictwa. ART Olsztyn
  • Grochowicz J., D. Andrejko. 1996. Obłuskiwanie nasion roślin strączkowych. Obłuskiwanie nasion łubinów. Przegląd Zboż. Myn., nr 7
  • Grochowicz J., D. Andrejko, L. Rydzak. 1997. Badanie wpływu zawartości wody w nasionach łubinu na ich właściwości fizyczne. Biul. Nauk. Przem. Pasz. Rok XXXVI, nr 3/4
  • Jasińska Z., A. Kotecka. 1993. Rośliny strączkowe. PWN. Warszawa
  • Kośmicki A., W. Kęska, S. Feder. 1998. Systematyka oddziaływań elementów roboczych maszyn rolniczych na przerabiany materiał roślinny w aspekcie modelowania procesów. X Międzynarodowa Konferencja Naukowa nt. Aktualne problemy inżynierii rolniczej. Międzyzdroje
  • Lampart-Szczapa E. 1991. Łubin - niedoceniane źródło białka. Przemysł Spożywczy, nr 1
  • Lampart-Szczapa E. 1993. Białko łubinowe w żywieniu człowieka. Łubin w gospodarce i żywieniu człowieka. PTŁ. Poznań
  • Laskowski J., Matyka S. 1993. Wpływ metody obróbki roślinnych surowców paszowych na zawartość składników antyżywieniowych. Biul.Inf.Przem.Pasz.,nr 2
  • Mańkowski S., Mieszkalski L. 1994. Wozmożnosti uwieliczenia efektiwnosti otdielenia pokrytij ot droblenych semjan łupina. Sbornik naucznych trudów KGTU. Kaliningrad
  • Mieszkalski L. 1993. Determination of the geometrical features of coarse-grained seeds of leguminous plants. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst. Mechanica et Aedifi- catio, nr 24
  • Mieszkalski L. 1993. Studia nad procesem obłuskiwania nasion bobiku. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst. Agricultura, nr 56, supplementum A
  • Mieszkaski L. 1997. Wykorzystanie właściwości fizycznych nasion strączkowych w modelowaniu procesu obłuskiwania. Polskie Towarzystwo Agrofizyczne. Lublin
  • Panasiewicz M. 1998. Procesy przygotowania nasion roślin strączkowych wykorzystanych w produktach spożywczych. Zeszyty Probl. Nauk Rol., cz. 1, z. 454
  • Zadernowski R., J. Borowska. 1992. Charakterystyka wybranych substancji antyżywieniowych występujących w nasionach strączkowych. Przem. Ferm., nr 1

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9382c750-d115-4182-8062-9afb916890f6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.