PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 511 | 2 |

Tytuł artykułu

Niektore wlasciwosci produktu otrzymanego w wyniku dzialania chlorku kwasu kaprylowego na acetylowana skrobie ziemniaczana

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Skrobia naturalna (nie przetworzona) ma stosunkowo ograniczone zastosowanie. Z tego względu najczęściej poddawana jest modyfikacjom mającym na celu dostosowanie jej właściwości do określonych wymogów. W pracy otrzymywano skrobię wysokoacetylowaną metodą podwójnej acetylacji, którą następnie estryfikowano chlorkiem kwasu kaprylowego. W wyniku procesu otrzymano skrobię acetylo-kaprylową o stopniu podstawienia kwasem kaprylowym DS = 0,51 i kwasem octowym DS ≈ 2,46. W celu identyfikacji oraz określenia stopnia podStawienia skrobi acetylo-kaprylowej zastosowano metodę rezonansu magnetycznego ¹H NMP oraz ¹³C NMR. Określono również rozpuszczalność i wodochłonność otrzymanych produktów estryfikacji. Stwierdzono, że otrzymane estry skrobi charakteryzowały się trzykrotnie niższą rozpuszczalnością oraz pięćdziesięciokrotnie niższą wodochłonnością od skrobi naturalnej, co pozwala na ich zastosowanie jako komponent biodegradowalnych materiałów opakowaniowych.
EN
The use of native starch is relatively limited. Therefore, it is usually subjected to modifications leading to fine-tuning of its properties to the specific requirements. In this study a highly acetylated starch was obtained by double acetylation, and then esterified with caprylic acid chloride. As a result of this process the acetyl-caprylic starch was obtained of substitution degree with caprylic acid DS = 0.51 and with acetic acid DS ≈ 2.46. Identification and degree of substitution of acetyl-caprylic starch was determined by ¹H NMR and ¹³C NMR analysis. Solubility and water holding capacity of the esterification products were determined too. It was found that the starch esters obtained in this experiment showed the solubility 3 times lower and water holding capacity 50 times lower than the native starch, what enabled their use as the components of biodegradable packaging materials.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

511

Numer

2

Opis fizyczny

s.653-664,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, ul. C.K.Norwida 25, 50-375 Wroclaw
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, ul. C.K.Norwida 25, 50-375 Wroclaw
autor
  • Wydział Chemii, Uniwerystet Wroclawski we Wroclawiu
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, ul. C.K.Norwida 25, 50-375 Wroclaw
autor
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, ul. C.K.Norwida 25, 50-375 Wroclaw

Bibliografia

  • Aburto J., Alric I., Borredon B. 1999a. Preparation of long-chain esters of starch using fatty acid chlorides in the absence of an organic solvent. Starch 51: 132-135.
  • Aburto J., Alric I., Thieband S., Borredon E., Bikiaris D., Prinos J., Panayiotou C. 1999b. Synthesis, characterization and biodegradability of fatty-acid esters of amylose and starch. J. Appl. Polym. Sci. 74: 1440-1451.
  • Aburto J., Hamaili H., Mouysset-Baziard G., Senocq F., Alric I., Borredon E. 1999c. Free solvent synthesis and properties of higher fatty esters of starch. Part 2. Starch 51: 302-307.
  • Aburto J., Thiebaud S., Alric I., Borredon E., Bikiaris D., Prinos J., Panayiotou C. 1997. Properties of octanoated starch and blends with polyethylene. Carbohydrate Polymers 34: 101-112.
  • Bikiaris D., Aburto J., Alric I., Borredon E., Boter M., Betchev C., Panayiotou C. 1999. Mechanical properties and biodegradibility of LDPE blends with fatty-acid esters of amylose and starch. J. Appl. Polym. Sci. 71: 1089-1100.
  • Bikiaris D., Pavlidon E., Prinos J., Aburto J., Alric I., Borredon E., Panayiotou C. 1998. Biodegradation of octanoated starch and its blends with LDPE. Polymer Degradation and Stability 60: 437-447.
  • Garcia M.A., Martino M.N., Zaritzky N.E. 2000. Lipid addition to improve barrier properties of edible starch-based films and coatings. J. Food Sci. 65: 941-947.
  • Leszczyński W. 2001. Materiały opakowaniowe z polimerów biodegradowalnych. Przemysł Spożywczy 49(8): 81-84.
  • Onteniente J.P., Etienne F., Bureau G., Prudhomme J.C. 1996. Fully biodegradable lubricated thermoplastic starches: water desorption on extruded samples. Starch 48: 10-16.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-92f59d22-84e3-4a02-bf24-2531c0d2fd04
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.