[1] Bachman S., Witkowski S., Żegota A.: Some Cemical Changes in Irradiated Spices; Food Preservation by Irradiation. Vol. 1 IAEA Viena, 1978.
[2] Baryłko-Pikielna N.: Zarys analizy sensorycznej żywności; WNT, Warszawa 1975.
[3] Christensen C.M. at all.: Microflora of Black and Red Pepper, Appl. Microbiol. 15, 622, 1967.
[4] Corretti K., Inal T.: Rückstandprobleme bei der Kaltenkeimung von Gewürtzen mit T-gas (Athylenoxid); Fleischwirtschaft 5, 599, 1983.
[5] Farkas J.: Irradiation of Dry Food Ingredients; CRC Press, Inc. Boca Raton, Florida 1988.
[6] Farmakopea Polska IV; tom I, PZWL Warszawa 1970.
[7] Golicz K.: Badania mikrobiologiczne przypraw najczęściej używanych w przemyśle mięsnym; Med. Weterynaryjna 6, 362, 1971.
[8] Kamiński E., Wąsowicz £., Zawirska-Wojtasiak R., Czaczyk K.. Trojanowska K.: The Influence of the Dose-Level of Irradiation on Sensory Characteristics and Mikrobiological Contamination of Choosen Seasonings; Acta Alimentaria Polonica w druku.
[9] Kiss I., Farkas J.: Combined Effect of Gamma Irradiation and Heat Treatment on Microflora of Spices - Combination Processes in Food Irradiation, IAEA, Vienna 1981.
[10] Kossakowski S.: Weterynaryjna ochrona radiologiczna; PWN, Warszawa 1984.
[11] Lerke P.A., Tarber L.: Effect of Electron Beam Irradiation on the Microbial Content of Spices and Teas; Fd. Technol., 14, 266, 1960.
[13] Llorente F. at all: Effectivenes of Ethylene Oxide and Gamma Irradiation on the Microbiological Population on Three Types of Paprika, J.Fd.Sci. 51, 6, 1986.
[14] Pękała W., Kubera H.: Opakowania żywności i pasz poddawanych napromieniowaniu. Opracowanie Instytutu Techniki Radiacyjnej, Politechnika Łódzka, 1988.
[15] Szabad J., Kiss I.: Comparative Studies on the Sanitizing Effect of Ethylene Oxide and of Gamma Radiation in Ground Paprika; Acta Alimentaria 8, 383, 1979.
[16] Tjaberg T.B., Underdal B., Lunde G.: The Effect of Ionizing Radiation on the Microbiological Content and Volatile Constituents of Spices; J. Appl. Bacteriol., 35, 473, 1972.
[17] Walkowiak E., Aleksandrowska I., Wityk A., Watychowicz I.: Badania nad wyjaławianiem przypraw używanych w przetwórstwie mięsnym za pomocą promieniowania UV; Med. Weterynaryjna 11, 694, 1971.
[18] Zagórski P.Z.: Utrwalanie żywności: napromieniowywać czy nie napro- mieniowywać; Problemy, 8, 493, 1987.