PL
W epidemiologii zdrowie populacji określa się za pomocą mierników pozytywnych i negatywnych. Mierniki pozytywne mówią o rozwoju fizycznym, o prawidłowości funkcjonowania poszczególnych narządów i całego organizmu, o stanie psychicznym, o długości życia. Ze względu na brak odpowiednich wartości referencyjnych w praktyce częściej korzysta się z mierników negatywnych, określających częstość występowania chorób i zgonów. Do podstawowych mierników rozpowszechnienia chorób należą współczynniki zapadalności, chorobowości i umieralności. Mierniki te w znacznym stopniu opierają się na danych zbieranych w ramach tzw. Statystyki Publicznej. W pracy omówiono główne źródła danych o chorobach dietozależnych.
EN
The main objective of nutritional epidemiology is to provide evidence of relationships between nutrition and health outcomes. For nutritionists there are necessary information about dietary intakes as well as occurrence of diseases, especially causing by food consumption. Nutritionist should also understands how to measure health and interpretive health indicators. Broadly, health indicators can be divided into positive and negative. Positive indicators describe development of population, physical proficiency, expectancy of life. More popular are negative indicators. They show distribution of diseases in population. In epidemiology two specific measures from negative indicators are very useful. The first is a rate of incidence and the other mortality rate. For whole population these rates are usually routinely collected as a concerned to public health. Data on a particular exposure and outcomes may be available from specific epidemiological study.