PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 462 |

Tytuł artykułu

Wplyw dodatku wodorotlenku sodu lub wapnia do kiszonek z koniczyny czerwonej na poziom niektorych wskaznikow biochemicznych w surowicy krwi owiec

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określono wskaźniki biochemiczne w surowicy krwi owiec, żywionych sianem lub kiszonką ze świeżej lub podsuszonej koniczyny czerwonej. Kiszonkę ze świeżej koniczyny neutralizowano wodorotlenkiem sodu lub wapnia. Stwierdzono, że wskaźniki biochemiczne w surowicy krwi owiec żywionych sianem lub różnymi kiszonkami z koniczyny czerwonej mieściły się w granicach przyjętych norm fizjologicznych. Ponadto wnioskowano, że stosowane roztwory NaOH lub Ca(OH)₂ do kiszonek z koniczyny czerwonej w warunkach doświadczenia są bezpiecznym zabiegiem w odniesieniu do jego wpływu na kształtowanie się wskaźników biochemicznych surowicy krwi owiec, ale jest równocześnie zabiegiem nieuzasadnionym ekonomicznie.
EN
The study aimed at determining some biochemical blood serum indices in sheep fed on fresh or wilted red clover haylage. Fresh red clover silage was neutralized by NaOH or Ca(OH)₂. Analysed biochemical blood indices subjected proved to be consistent with physiological standards. Moreover, in conclusion it was stated that NaOH or Ca(OH)₂ used in the experiment as additives to red clover silages showed to be quite safe treatment regarding biochemical blood indices in sheep, however not economically justified.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

462

Opis fizyczny

s.269-277,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, im. M. Oczapowskiego, 10-718 Olsztyn-Kortowo

Bibliografia

  • Kuleta Z. 1993. Wartości wskaźników hematologicznych i biochemicznych zwierząt w stanach zdrowia i chorób. ART Olsztyn: 29 ss.
  • Lewicki Cz., Rydzik W., Blaszka H. 1978. Wpływ przewiędnięcia lub podsuszenia zielonki z traw na jakość i wartość pokarmową kiszonek oraz straty składników pokarmowych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 216: 127 - 146.
  • Markiewicz K., Markiewicz Z., Kuleta Z. 1974. Aktywność enzymatyczna w surowicy krów w okresie żywienia pastwiskowego i oborowego. Med. Wet. 8: 491 - 492.
  • Pawelski St., Maj St. 1987. Normy i kliniczna interpretacja badań diagnostycznych w medycynie wewnętrznej. PZWiL Warszawa: 672 ss.
  • Podkówka W. 1980. Konserwacja roślin trudno i łatwo kiszących się. Materiały z III Konferencji Paszowej pt. „Technologia konserwacji pasz i ich wykorzystanie w żywieniu zwierząt”. Kołbacz: 1 - 21.
  • Rutkowiak B. 1987. Zaburzenia trawienne i metaboliczne w stadach krów mlecznych. PWRiL Warszawa: 231 ss.
  • Rydzik W., Lewicki Cz., Fordoński G., Rusiecka I. 1985. Porównanie jakości i wartości pokarmowej kiszonek uzyskanych z trzech odmian koniczyny czerwonej. Zesz. Nauk. ART Olsztyn 28: 103 - 111.
  • Skulmowski J. 1974. Metody określania składu pasz i ich jakości. PWRiL Warszawa: 154 ss.
  • Stankiewicz W. 1973. Badania laboratoryjne w diagnostyce weterynaryjnej. PWN, Warszawa: 507 ss.
  • Szczeklik E. 1974. Enzymologia kliniczna. PZWiL Warszawa: 829 ss.
  • Young E. G., Conway C. F. 1942. On the estimation of allantoin. J. Biol. Chem. 142: 839 - 852.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-91f95a6c-ca62-4ecc-9bb5-fa8feb6ffd11
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.