PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 3[A] |

Tytuł artykułu

Evaluation of enzymatic browning degree of edible potato tubers induced by herbicides, mechanical damages and storage by means of instrumental and sensory methods

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ocena stopnia ciemnienia enzymatycznego bulw ziemniakow jadalnych wywolanego wplywem herbicydow, uszkodzen mechanicznych i przechowywania metoda instrumentalna oraz organoleptyczna

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of this study was to compare two research methods (visual and homogenization- colorimetrically) in the evaluation of the degree of discoloration of potato tubers. Three cultivars of potato tubers (Victoria, Asterix, Dorota) were selected for analyses. They originated from a plantation at which the following agricultural practices were applied in the vegetative season: herbicides, constant fertilization (N : P2O5 : K2O - 100 : 100 : 150 kg/ha) and 6-month storage (temperature: 4-6oC, relative air humidity: 90-95%). After the harvest, correlation coefficients for both methods were: -0.84 for non-bruised tubers and -0.69 for bruised ones. However, after the storage period, the correlation coefficients accounted for -0.54 and -0.73, respectively. The high correlation coefficient obtained between the two methods used to evaluate the enzymatic browning indicates that both the methods can be used interchangeably. The period of storage and mechanical damage of potato tubers have contributed to increased blackspot susceptibility of raw parenchyma. In contrast, the application of herbicides significantly differentiated darkening of the parenchyma of raw tubers only in the case of evaluation made with the colorimetric method.
PL
Cel badań stanowiło porównanie dwóch metod badawczych (wizualna i kolorymetryczna - spektrofotometryczna). Do badań wybrano bulwy trzech odmian ziemniaków (Victoria, Asterix, Dorota) uzyskane z plantacji, na której w okresie wegetacji zastosowano herbicydy, na tle stałego nawożenie N : P2O5 : K2O (100 : 100 :150 kg/ha) oraz przechowywane przez okres 6 m-cy (temp. 4-6oC, wilgotność względna powietrza 90-95%). Współczynniki korelacji dla obu metod po zbiorach wynosiły: dla bulw nie obitych (-0,84), obitych (-0,69), natomiast po przechowywaniu wartość ta wynosiła odpowiednio (-0,54) i (-0,73). Uzyskany wysoki stopień korelacji pomiędzy metodami dla oceny stopnia ciemnienia enzymatycznego wskazuje, iż metody mogą być stosowane zamiennie. Uszkadzanie mechaniczne jak i przechowywanie bulw ziemniaków przyczyniło się do wzrostu intensywności ciemnienia miąższu surowego. Natomiast stosowanie herbicydów różnicowało istotnie ciemnienie miąższu bulw surowych, tylko w przypadku zastosowania do oceny metody kolorymetrycznej.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

p.163-166,fig.,ref.

Twórcy

  • University of Technology and Life Sciences, Kordeckiego 20 blok A, 85-225 Bydgoszcz, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Ceglarek F., Jabłońska-Ceglarek R., Dąbrowska K., Simplification of potato cultivation. Part II. Effect of cultivation method on selected components and characteristics of potato tubers. Roczn. Nauk Rol., series A, 1990, 109, 103-116 (in Polish).
  • 2. Dean B.B., Jackowiak N., Nagle M., Pavek J., Corsini D., Blackspot pigment development of resistant and susceptible Solanum tuberosum L. genotypes at harvest and during storage measured by three methods of evaluation. Am. Potato J., 1993, 70, 201-217.
  • 3. Delgado E., Pobereżny J., Pawelzik E., Rogozińska I., Comparison of two methods for determining the discoloration potential of potato tubers on their chemical and biochemical properties. Am. J. Potato Res., 2001, 78, 389-394.
  • 4. Henniger H., Die Knollennassfäule und die Schwarzbeinigkeit der Kartofel und ihre Bedeutung für die Pflantzguterzeugung. Saat-, und Pflanzgut, 1968, 9, 83-87.
  • 5. Leszczyński W., Potato as a food product. Post. Nauk Roln., 1994, 1, 15-29 (in Polish).
  • 6. Leszczyński W., Quality of edible potato. Żywność, 2000, 4, 25, 5-27 (in Polish).
  • 7. Miller M., Gentransfer und Schwarzfleckigkeit. Kartoffelbau., 1996, 47. 234-236.
  • 8. Pawelzik E., Delgado E., Wirkung von Trockenstress auf die Verfärbungsneigung von Kartoffelknollen. Kartoffelbau., 1999, 50, 358-360.
  • 9. PN-ISO 6658:1998. Sensory analysis - Methodology - General guidance (in Polish).
  • 10. PN-ISO 8589:1998. Sensory analysis - General guidance for the design of test rooms (in Polish).
  • 11. Putz B., Derzeitiger Wissenstand zu Blau-und Schwarzfleckigkeit b.z.w. Beschädigungen. Kartoffelbau., 1995, 46, 284-286.
  • 12. Rogozińska I., Hoppe J., Müller K., Einfluss der Langzeitlagerung und einer kontrollierten Stossbeschädigung mit anschliessender Kurzzeitlagerung auf den Gehalt an phenolischen Säuren in Knollen verschiedener Kartoffelsorten., 1986, Res. Potato, 29,239-243.
  • 13. Sowa G., Share of potato tuber transpiration in natural losses occurring during storage. 1987, Ph.D. Thesis, Potato Institute, Bonin, Poland (in Polish).
  • 14. Styszko L., Kierunki hodowli ziemniaka skrobiowego, red. Chotkowski J., Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych. „Wieś Jutra” 2002, Warszawa, 61-73.
  • 15. Wichrowska D., Effect of herbicides for discoloration potential of edible potato tubers. 2004, Sbornik přispěvků studentů DSP z konference s mezinárodni účasti. 2004, Czeskie Budziejowice, II, 231-236.
  • 16. Zarzecka K., Gąsiorowska B., Ceglarek F., Effect of herbicides on yielding and quality of potato tubers. Postępy w Ochronie Roślin, 1997, 37, 167-169 (in Polish).
  • 17. Zarzecka K., Investigations into the application of cultivation treatment on potato plantation. Part II. Effect of cultivation methods on the size and quality of potato yield. Roczn. Nauk Roln., 1998, Serie A, 113, 179-186 (in Polish).
  • 18. Zgórska K., Biological and ecological factors determining potato tubers susceptibility to after-damage blackspot. 1989, Habilitation Thesis, Potato Institute, Bonin, Poland, p. 91 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-91f5dc82-ab6d-4707-9b07-5781f958b3cd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.