PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 12 | 2 |

Tytuł artykułu

Zywnosc chlodzona o minimalnym stopniu przetworzenia

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono rysujący się w śmiecie kierunek rozwojowy minimalnego przetwórstwa żywności. Ma on na celu dostarczenie konsumentowi produktów o właściwościach maksymalnie zbliżonych do naturalnych, wydłużenie ich trwałości oraz zwiększenie bezpieczeństwa żywieniowego. Podstawową metodą konserwacji takiej żywności jestjej chłodzenie/a nie zamrażanie/ i przechowywanie w temperaturach okołozerowych. Trend ten można zsyntetyzować w słowach: minimum przetwórstwa, maksimum chłodnictwa i tyle, ile niezbędne zamrażalnictwa.
EN
The article contains worldwide trends in the production of minimally processed foods to provide consumer with more natural products, prolong their shelf life and increase feeding safety. Chilling, and not freezing, is the basic method of minimally processed food preservation and cold storage at zero-temperatures. The trend may be synthetized as: minimum processing, maximum chilling and as much as indispensable freezing.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

2

Opis fizyczny

s.44-46,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wyzsza Szkola Menedzerska SIG, Warszawa

Bibliografia

  • 1. McKenna B.M.: National University of Ireland /referaty i wykłady uczelniane/. Dublin 2002
  • 2. Paliwoda A.: Technologia chłodnictwa dla mechaników. Technika Chłodnicza i klimatyzacyjna, nr 4/1998
  • 3. Paliwoda A.: Chłodnictwo, żywność i zdrowie człowieka. Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna nr 8/2000
  • 4. Pietrzak D., Mroczek J.: Wpływ wysokich ciśnień na jakość i trwałość gotowych wędzonek wieprzowych. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, nr 1/2003
  • 5. Gruda Z., Postolski J.: Zamrażanie żywności. WNT, W-wa 1999
  • 6. Paliwoda A.: Przechowywanie owoców i warzyw w atmosferze kontrolowanej w chłodniach. Postępy techniki prztwórstwa spożywczego, nr 1/2002
  • 7. Torres J.A.: Formulation and charakterization of edible coatings. HR Com.C2,02/03 Conference, Brest 1994, Istanbul 1994
  • 8. De Savoye F., et al: Improvement of fresh fruits and vegetables shelf-life and quality, surface retention of preservative agents using edible films and coatings. Jak p. 7
  • 9. Senesi E., et al.: Minimally processed vegetables. Jak p. 7
  • 10. Batu A., Thompson A.K.: The effect of harvest maturity temperature and thickness of modified atmosphere packaging films on the shelf life of tomatoes. Jak p. 7
  • 11. Perez - Gago M.B., et al.: Efect of edible coatings and storage temperatures on postharvest quality of mandarins. Referat IC0082, Międzynarodowy Kongres Chłodnictwa. Waszyngton 2003
  • 12. Tilly P., et al.:. Enhencing the safety and quality of strawberry using elektrolized water. Referat ICR0517. Międzynarodowy Kongres Chłodnictwa. Waszyngton 2003
  • 13. Gomes P., Artes F.: Controlled atmosphere avoided stalk elongation in harvested celery. Referat ICR0406 Jak p. 11

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-91145493-26bb-4218-bc63-8f804ca2a8de
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.