PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 15/56 | 4 |

Tytuł artykułu

Comparative analysis of anthocyanin composition of juices obtained from selected species of berry fruits

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
A qualitative and quantitative analysis of anthocyanins in juices of three varieties of strawberry (Senga, Ducat, Marmolada), raspberry (Beskid, Canby, Malling Seedling), black currant (Ben Lomond, Titania, Ojebyn) and red currant (Rondom, Jonker, Holenderska) picked in three following years: 1998, 1999 and 2000, was presented in this paper. An HPLC technique was applied using a Gilson chromatograph and a DAD detector. Prior to the chromatographic analysis, anthocyanins were purified on a mini-column Sep-Pak C18 Waters. It was indicated that within species the juices examined differed in the quantitative and qualitative composition of anthocyanins. Pelargonidin-3-glucoside and cyanidin-3-xylorutinoside were the main anthocyanins in strawberry and red currant juices, respectively, independently of variety. Those anthocyanins were not detected in raspberry and black currant juices, in which cyanidin-3-sophoroside as well as delphinidin-3-rutinoside and cyanidin-3-rutinoside were the main anthocyanins, respectively. Differences of anthocyanin composition of juices obtained from different berry fruits create the possibility of detecting the adulterations of expensive raspberry and black currant juices with cheap strawberry and red currant juices on the basis of anthocyanin analysis.
PL
W pracy oznaczono skład ilościowy i jakościowy antocyjanów w sokach otrzymanych z trzech odmian truskawek (Senga, Ducat, Marmolada), malin (Beskid, Canby, Malling Seedling), czarnych porzeczek (Ben Lomond, Titania, Ojebyn) i czerwonych porzeczek (Rondom, Jonker, Holenderska) zebranych w trzech kolejnych latach: 1998, 1999 i 2000. Wykorzystano technikę HPLC używając chromatografu Gilson i detektora DAD. Przed analizą antocyjany oczyszczano na minikolumnie Sep – Pak C18 Waters. Wykazano, że badane soki w obrębie gatunków różniły się składem ilościowym i jakościowym antocyjanów. Niezależnie od odmiany, dominującymi antocyjanami w sokach truskawkowych i z czerwonych porzeczek były odpowiednio pelargonidyno-3-glukozyd i cyjanidyno-3-ksylorutynozyd. Obecności tych antocyjanów nie stwierdzono w sokach malinowych i z czarnych porzeczek, w których głównymi antocyjanami były odpowiednio cyjanidyno-3-soforozyd oraz delfinidyno-3-rutynozyd i cyjanidyno-3-rutynozyd. Przypuszcza się, że na podstawie analizy antocyjanów można wykryć zafałszowania drogich soków malinowych i z czarnych porzeczek tanimi sokami truskawkowymi i z czerwonych porzeczek.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

4

Opis fizyczny

p.401-407,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • University of Agriculture, Skromna 8, 20-950 Lublin, Poland
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-90badeac-8a75-4642-8513-d0bfb4e30311
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.