PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 51 | 2 |

Tytuł artykułu

Metody oceny wlasciwosci przemialowych ziarna pszenicy

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Paper presents the methods used to evaluating milling value of wheat grain. Physical and chemical properties of grain which influence the milling process, were described. The quantitative and qualitative indices determined on the basis of laboratory milling tests were described too. It was shown, that the indices of energy consumption should be a useful tool to evaluate the milling value of wheat grain.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

2

Opis fizyczny

s.103-115,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Doswiadczalna 44, 20-236 Lublin

Bibliografia

  • [1] Autran J.C., Hamer R.J., Plijter J.J., Pogna N.E. 1997. Exploring and improving the industrial use of wheats. Cereal Faads World 42(4): 216-226.
  • [2] Branland G., Felix I., Leblanc A., Koening J., Bodet C., Mariot D., Mahaut B. 1997. La dureté des blés sélectionnés en France évolution et conséquences. Industries des Céréales 101: 5-10.
  • [3] Brown G.L., Curtis P.S., Osborne B.G. 1993. Factors affecting the measurement of hardness by near infrared reflectance spectroscopy of ground wheat. J. Near Infrared Spectrasc. 1: 147-152.
  • [4] Chwiej M. 1984. Aparatura przemysłu spożywczego. W: Maszyny i aparaty PWN, Warszawa: 237-238.
  • [5] Czarnecki E., Evans L.E. 1986. Effect of weathering during delayed harvest on test weight, seed size and grain hardness of wheat. Can. J. Plant Sci. 66: 473-482.
  • [6] Dexter, J.E., Tipples, K.H. and Martin, D.G. 1989. Predicting the commercial milling potential of Canadian Western Red Spring wheat from experimental milling results. Milling 182(8): 9-11.
  • [7] Dziki D., Laskowski J. 2002. Influence of kernel size on wheat milling properties. Conference paper. 15 th International Congress of Chemical and Process Engineering. CHISA 2002. Praha. Czech Republic 25-29 August. Particulate Solid: 279 ss.
  • [8] Dziki D., Laskowski J. 2002. Wpływ wielkości ziarna na wybrane właściwości pszenicy. Inż. Roln. t. I 5(38): 219-225.
  • [9] Dziki D., Laskowski J. 2002. Wskaźniki przydatności technologicznej wybranych odmian ziarna pszenicy. Inż. Roln. 4(37): 77-82.
  • [10] Dziki D., Laskowski J. 2000. Badanie właściwości przemiałowych wybranych pszenic. Inż. Roln. 8: 63-70.
  • [11] Dziki D., Laskowski J., Janiak G. 1999. Badania twardości pszenic różnymi metodami pomiarowymi. Inż. Roln. 4(10): 83-89.
  • [12] Gaines C.S., Finney P.L., Andrews L.C. 1997. Influence of kernel size and shriveling on sof t wheat milling and baking quality. Cereal Chem. 74(6): 700-704.
  • [13] Gąsiorowski H. 1994. Żyto. Chemia i technologia. PWRiL, Poznań: 124.
  • [14] Gąsiorowski H., Kołodziejczyk P. Obuchowski W. 1999. Twardość ziarna pszenicy. Przeg. Zboż.-Młyn. 43(7): 6-8.
  • [15] Haddad Y., Mabille F., Mermet A., Abecassis J., Benet J.C. 1998. Conference paper. Rheological properties of wheat endosperm nad grinding behavior. 9th European Symposium on Comminution 8-10 Sept. Albi-France: 127-134.
  • [16] Hareland G.A. 1994. Evaluation of flour particle size distribution by laser diffraction, sieve analysis nad near-infrared reflectance spectroscopy. J. Cereal Sci. 21: 183-190.
  • [17] Jankowski S. 1981. Zarys technologii młynarstwa i kaszarstwa. WNT Warszawa: 26-27.
  • [18] Jankowski S. 1988. Surowce mączne i kaszowe. WNT Warszawa: 22, 100.
  • [19] Jurga R. 1997. Przetwórstwo zbóż. WSiP Warszawa, cz. 1: 33, 201-203.
  • [20] Jurga R. 2002. Przemiał ziarna pszenicy. Zasady przemiału. Przeg. Zboż. Młyn. 46(8): 39-40.
  • [21] Kilborn, R.H., Black, H. C., Dexter, J. E., Martin D. G. 1982. Energy consumption during flour milling. Description of two measuring systems and influence of wheat hardness he energy requirements. Cereal Chem. 59(2): 284-288.
  • [22] Kiryluk J., Gąsiorowski H. 1999. Ocena wartości technologicznej pszenicy metodą przemiału laboratoryjnego. Przeg. Zboż.-Młyn. 43(11): 15-17.
  • [23] Kiryluk J., Kawka A., Klockiewicz-Kamińska E., Anioła J. 1998. Charakterystyka wybranych odmian jęczmienia jako surowca do produkcji kasz i innych produktów spożywczych. Przeg. Zboż.-Młyn. 42(3): 29-30.
  • [24] Kiryluk J., Różycka K. 1996. Wpływ wilgotności i zabiegów hydrotermicznych na własności przemiałowe owsa. Przeg. Zboż.-Młyn. 40(3): 26-28.
  • [25] Klockiewicz-Kamińska E., Brzeziński W.J. 1996. Nowe zasady klasyfikacji jakościowej w Polskiej Ocenie Odmian. Przeg. Zboż-Młyn. 40(11): 6-8.
  • [26] Marshall, D.R., Mares, D.J., Moss, H.J., Ellison, F.W. 1965. Effect of grain shape and size on millingyields in wheat. II. Experimental studies. Aust. J. Agricult. Res. 37: 331-342.
  • [27] Martin C., Herrman T.J., Loughin T., Oentong S. 1998. Micropycnometer measurement of single kernel density of healthy, sprouted and scab damaged wheats. Cereal Chem. 75(2): 77-180.
  • [28] Matsuo R.R., Dexter J.E. 1980. Relationship between some durum wheat characteristics and semolina milling properties. Canadian J. Plant Sci. 60: 49-53.
  • [29] Michniewicz J., Klockiewicz-Kamińska E., Kołodziejczyk P. 2000. Przydatność parametrów jakościowych do oceny wartości technologicznej ziarna pszenicy w piekarstwie. Biul. AR w Poznaniu Zakładu Technologii Zbóż. nr 9. Dodatek do Przeg. Zboż.-Młyn. 44(3): 23-26.
  • [30] Mohsenin N.N. 1970. Physical properties of plant and animal materials. Structure, physical characteristics and mechanical properties. New York: Gordon and Breach Science Publishers: 734 ss.
  • [31] Obuchowski W. 1997. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wyd. AR Poznań: 9 ss.
  • [32] Osborne G., Kotwal Z., Blankeney A.B., O'Brien L., Shah S., Feam T. 1997. Application of the single-kernel characterization system to wheat receiving testing and quality prediction. Cereal Chem. 74(4): 467-470.
  • [33] Perkowski J., 2000. Badania zawartości toksyn fuzaryjnych w ziarnie zbóż. Roczniki AR w Poznaniu, Rozprawy Naukowe, zesz. 295: 1-136.
  • [34] Peyron S., Mabille F., Devaux M.F., Autran J.C. 2003. Influence of structural characteristics of aleurone layer on milling behavior of durum wheat (Triticum du rum DESF.). Cereal Chem. 80(1): 62-67.
  • [35] PN-70/R-74008. Ziarno zbóż. Oznaczanie ziarn szklistych.
  • [36] PN-70/R-74103. Ziarno zbóż. Pszenica zwyczajna.
  • [37] Posner E.S. 1991. Wheat and flour ash as a measure of millability. Cereal Foods World 36(8): 626-629.
  • [38] Posner E.S.,A.N. Hibbs.1997. Wheat flourmilling. AACC St. Paul Minnesota: 341 ss.
  • [39] Pujol R, Letang C., Lempereur I., Chaurand M., Mabile F., Abecassis J. 2000. Description of a micromill with instrumentation for measuring grinding characteristics of wheat grain. Cereal Chem. 77(4): 421-427.
  • [40] Rahman S., Li Z., Batey I., Cochrane M.P, Appels R., Morell M. 2000. Genetic alteration of starch functionality in wheat. J. Cereal Sci. 31(2): 91-110.
  • [41] Romański L., Niemiec A. 2001. Wpływ wilgotności ziarna pszenicy na energię rozdrabniania w gniotowniku modelowym. Acta Agrophysica 46: 153-158.
  • [42] Sitkowski T. 1994. Ocena wartości przemiałowej ziarna pszenicy za pomocą wyników przemiału laboratoryjnego. Biul. Centr. Lab. Przetw. i Przech. Zbóż. Dodatek do Przeg. Zboż.-Młyn. 38(6): 23-24.
  • [43] Sitkowski T. 1998. Jakie ziarno do przemiału? Ocena wartości przemiałowej ziarna pszenicy wyznacznikiem przydatności do przemiału na mąki. Przeg. Zboż-Młyn. 42(5): 8-11.
  • [44] Sokołowski M. 1996. Energy consumed in comminution - a new idea of and general of law of comminution - new tests stands and testing results. Récents Progres en Génie des Procédés. 10(45): 221-226.
  • [45] Spiegel J., Klabunde M. 1995. Beziehungen zwischen Mehlausbeute und Ganzkom - Mineralstoffgehalt in der Weizen - Verbundmuellerei. Mühle und Mischfuttetechnik 132(39): 627-633.
  • [46] Stevens H. Evaluation of laboratory milling results. 2003. http: //www.uswheat.org/TechArticles.nsf/0/ec5e34c0ba88a997882567f7007cld47/$FILE/
  • [47] Sutton K.H., Hay R.L., Mouat C.H. 1992. The effect of kernel weight on the assesment of baking performance of wheats by RP­_HPLC of glutenin subunits from single grain. J. Cereal Sci. 15: 253-265.
  • [48] Symons S. J., Van Schepdael L., Dexter J. E. 2003. Measurement of hard vitreoes kernels in durum wheat by machine vision (1). Cereal Chem. 80(5): 511-517.
  • [49] Williams P. 1997. Variety development and quality control of wheat in Canada. Paper presented at the International Japanese Conference on Near-Infrared Reflectance. http://www.grainscanada.gc.ca/Cdngrain/VarietyDev/variety1-e.htm.
  • [50] Williams P., 2003. Applications of the Perten SKCS 4100 in flour-milling. 1998. Text of presentation to 10th Annual Conference and Exposition, Association of Operative Millers, Middle East and East Africa Section, Nairobi, Kenya, November, http://www.www.grainscanada.gc.ca\pubs\pubmenu-e.htm.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8fa378d1-2ce4-43f4-a617-5457b6f4406a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.