PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2003 | 02 |

Tytuł artykułu

Przywrocmy zycie ziemi

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Znana jest symbioza roślin motylkowych z bakteriami wiążącymi azot i symbioza drzew z grzybami. Niezwykle powszechna jest również symbioza grzybów z roślinami zielnymi, zwana mikoryzą arbu- skularną. Tworzą ją grzyby z grapy sprężniaków Wytwarzana przez nie sieć nitkowatej grzybni przerasta glebę, dostarczając roślinie wodę i związki mineralne. Sprzyjają one wykształceniu właściwej struktury podłoża oraz wzmacniają roślinę. Zanieczyszczenia gleby na wielką skalę powodują jej degradację. Jej odbudowa wymaga odtworzenia zniszczonych populacji grzybów glebowych. Potrzebna tu jest współpraca uczonych i producentów. Artykuł mówi o wszystkich tych sprawach, m.in. o wprowadzaniu grzybów mikoryzowych na tereny uprawne, do hodowli szklarniowych, na hałdy przemysłowe.
EN
The symbioses of legumes and nitrogenous bacteria as well as the symbiosis of trees and mushrooms are well known. The symbiosis of Zygomycetes and photosynthesizing plants, called arbuscular mycorrhiza, is very widespread. The mycelium spreads in the soil and provides the plant with water and minerals. It helps to condition the soil and strengthens the plant. Soil pollution causes soil degradation and its regeneration requires réintroduction of fungus. This requires scientific and industrial effort. The European Cooperation in the Field of Scientific and Technical Research (COST) brought in huge contribution into this effort. The article treats about all aspects of soil regeneration, e.g. re-introduction of fungus into arable soil, greenhouse farms and waste dumps.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

02

Opis fizyczny

s.22-23,fot.

Twórcy

autor
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8f85ace0-2646-4574-9f4a-91121c6f5c8c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.