1. Berger S., Kowrygo B.: Programy wyżywienia i wskazania żywieniowe w wybranych krajach rozwiniętych. Maszynopis powielany. Instytut Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa 1991.
2. Compendium on diet and health in Europe. World Health Organization, Regional Office for Europe. Copenhagen 1990.
3. Chmielewska B.: Spożycie żywności w rodzinach rolników indywidualnych. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, Nr 1—3, 1992.
4. Granowska-Senger A., Świstak E., Konopka J., Ludwicka M.: Modele wyżywienia różnych grup ludności. Maszynopis powielony, Warszawa 1991.
5. Bulbicka B., Michna W., Chmielewska B.: Raport o zmianach i stanie wyżywienia oraz bezpieczeństwie żywnościowym Polski, lata 1980-1992. Wyd. IERiGŻ, Warszawa 1993.
6. Informacja o wybranych elementach warunków życia w I—IV kwartale 1992 r. (dane wstępne). Informacje i Opracowania Statystyczne. GUS, Warszawa 1993 s. 25.
7. Kelly M.: Anthropometry as an indicator of access to food in populations prone to famine. Food Policy No 6, 1992.
8. Kennedy E., Haddad L.: Food security and nutrition 1971-1991. Lessons learned and future priorities. Food Policy No 1, 1992.
9. Kordos J.: Poverty measurement in Poland. W: Poverty measurement fur economies in transition in Eastern European Countries, Polish Statistical Association. GUS, Warszawa 1992. Major issues for nutrition strategies FAO/WHO. International Conference on Nutrition: Nutrition and development - a global assessment 1992. Wyd. FAO 1992.
10. Michna W.: Bezpieczeństwo żywnościowe i polityka rolna Polski na przełomie XX i XXI wieku. Wyd. Fundacja im. Friedricha Eberta w Polsce, Warszawa 1992.
11. Michna W., Gulbicka B., Chmielewska B.: Raport o tendencjach zmian oraz stanie wyżywienia społeczeństwa w latach 1980-1991. Studia i Monografie, Nr 64, IERiGŻ, Warszawa 1992.
12. Niedziałek Z.: Średniookresowe normy żywienia i wyżywienia dla ludności ogółem oraz podstawowych grup społeczno—ekonomicznych gospodarstw domowych w Polsce. Maszynopis powielony, IŻŻ, Warszawa 1988.
13. Niedziałek Z., Sekuła W., Figurska K., Morawska M.: Spożycie i wydatki na żywności w gospodarstwach pracowniczych w świetle norm żywienia i wyżywienia. Przegląd Statystyczny 12/1992.
14. Surgeon General s Report on Nutrition and Health. US Department of Health and Human Services. Washington 1938.