PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 07 | 4 |

Tytuł artykułu

Application of bromocresole purple index (BCPI) for evaluation of contents of available lysine from micro-wave-heated soybean seeds

Warianty tytułu

PL
Zastosowanie wskaznika purpury bromokrezolowej (BCPI) do oceny zawartosci lizyny przyswajalnej w ogrzewanych mikrofalowo nasionach soi

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Usefulness of analytical method (bromocresole purple index – BCPI) as a new and fast way for available lysine (LA) content determination in micro-waved soybean seeds was tested. Due to a great interdependence of LA and BCPI determinations, which was confirmed by high correlation and determination coefficients values (r = 0.78 and R2) for proposed regression equations LA = f(BCPI), the BCPI method appeared to be useful for the description of available lysine (LA) content changes in micro-waved soybean seeds and soybean meal.
PL
Sprawdzono przydatność nowej metody analitycznej (wskaźnika purpury bromokrezolowej - BCPI) jako nowego, szybkiego sposobu określania zawartości lizyny przyswajalnej (LA) w ogrzewanych mikrofalowo próbach nasion soi. Ze względu na dużą współzależność wyników oznaczeń (LA i BCPI), potwierdzoną poprzez uzyskanie dużego współczynnika korelacji (r = 0,78) oraz wysoką wartość współczynników determinacji (R2) dla zaproponowanych równań regresji LA = f(BCPI), metoda wskaźnika purpury bromokrezolowej (BCPI) okazała się przydatna do opisu zmian zawartości lizyny przyswajalnej (LA) w ogrzewanych mikrofalowo nasionach soi i śrucie sojowej.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

4

Opis fizyczny

p.31-38,ref.

Twórcy

  • University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8ebe450a-61fb-4c79-89a3-0aafe078119d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.