PL
Badano wpływ dodatków: bentonitu, pantotenianu wapnia, celulozy, soku z owoców jarzębiny (Jarząb pospolity - Sorbus aucuparia) i śruty z nasion wiesiołka (Oenothera) oraz napowietrzania na tempo i wyniki fermentacji. Stwierdzono celowość stosowania tych aktywatorów. Wpływają one stymulujące na przebieg procesu, w wyniku czego uzyskuje się wyższe zawartości etanolu w porównaniu z próbką fermentowaną bez dodatków. Najwyższą zawartość alkoholu ( 17,2% obj.) otrzymano w winach odfermentowanych z dodatkiem soku z jarzębiny w połączeniu z napowietrzaniem (21 dni fermentacji w temperaturze 22°C). Napowietrzanie pozwoliło na uzyskanie wyższej zawartości alkoholu w porównaniu z próbkami niepoddanymi temu procesowi.
FR
Influence of such additive as bentonite, calcium pentotate, cellulose, rowan berry juice ( Jarząb pospolity - Sorbus aucuparia ) and grinding grain of Oenothera together with aeration on the fermentation speed and results. Usefulness of application of these activators was stated. They stimulate the process what results in higher ethanol content in comparison with the sample fermented without additives. The highest alcohol content (17,2% vol) was obtained in wines fermented with the addition of rowan berry juice combined with aeration (21 fermentation days at 22°C). Aeration allowed to obtain higher alcohol content in comparison with samples this process.