PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 56 | 02 |

Tytuł artykułu

Rury ciepla - nowa metoda intensyfikacji ruchu ciepla

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeanalizowano znaczenie przewodnictwa cieplnego w ustalaniu się czasu schładzania lub mrożenia oraz odchładzania /rozmrażania/produktów spożywczych. Rozpatrzono możliwości jego skrócenia poprzez zastosowanie rur ciepła.
EN
The importance of thermal conductivity in stabilization of chilling, freezing and thawing time was analyzed in this paper. The possibility to reduce process parameters in those processes by application of heat pipes is considered.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

02

Opis fizyczny

s.32-33,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Chemicznej Technologii Żywności, Politechnika Lodzka, Lodz

Bibliografia

  • [1] Gruda Z., Postolski J.: 1999. Zamrażanie żywności. WNT Warszawa, s. 128-129, 666-671.
  • [2] James C., James S. J.: 1999. The heat pipe and its potential for enhancing the freezing and thawing of meat in the catering industry. Int. Journ. Refrig. 22, 414-424.
  • [3] James C., Ketteringham 1., James S. J.: 1998. Enhanced heat transfer in food chilling, freezing and thawing using heat pipes. Proceedings of Int. Conf. „Advances in the Refrigeration Systems, Food Technologies and Cold Chain” Sofia, Bulgaria, s. 327-333.
  • [4] Ketteringham K., James S.J.: 2000. The use of high thermal conductivity inserts to improve the cooling of cooked foods. Journ. Food Eng. 45, 1, 49-53.
  • [5] Michałowski S. 2000. Chłodnictwo w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Cz. I. Technika. 54, 9, 71-72.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8e9031c1-3b2d-4126-ab7e-abdd95f8ebfa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.