PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 49 | 11 |

Tytuł artykułu

Cyklodekstryny

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono krótką historię badań nad cyklodekstrynami (CD), ich właściwości, otrzymywanie i zastosowanie. Od lat 70. CD są wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Znalazły wiele zastosowań m.in. do produkcji żywności dietetycznej, stabilizacji związków smakowych i zapachowych, eliminacji z produktów nieprzyjemnych zapachów, konserwowania żywności.
EN
The short review of cyclodextrins, their properties, production and application is given in the paper. CD have been used in food industry since the 1970s to production of dietetic food, stabilization of flavours, elimination of undesirable odours, preservation.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

11

Opis fizyczny

s.418-419,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Al.29-Listopada 46, 31-425 Krakow

Bibliografia

  • [1] Anonim: Les cyclodextrines enfin abordables, La Revue de l'industrie agroalimentaire. 1994, 512, 37-38.
  • [2] Bender H., Freiburg I. B.: Studies on the non-cyclic products of the cyclodextrin glycosyltransferase from Klebsiella pneumoniae M 5 al, Starch/Stärke 1984, 36 (2), 46-50.
  • [3] Farjon B., Targoński Z.: Cyklodekstryny - otrzymywanie, właściwości i zastosowanie. Przemysł Chemiczny 1992, 71(1), 10-12.
  • [4] Gottwaldova M., Hrabova H., Kučera J.: Cyclodextriny, jej ich vỳroba a použiti, Prumysl Potravin 1989, 40 (6), 289-291.
  • [5] Kaneko T., Yoshida M., Nakamura N., Horikoshi K.: Production of cyclodextrins by simultaneous actions of two CGTases from three strains of Baacillus, Starch/ Stärke 1990, 42(7), 277-281.
  • [6] Matzuzawa M., Kawano M., Nakamura N., Horikoshi K.: An improved method from the preparation of Schardinger ß-Dextrin on a industrial scale by cyclodextrin glycosyl transferase of an alklophilic Bacillus Sp. (ATCC 21783), Die Stärke 1975, 27(12), 410-413.
  • [7] Okada T., Ito M., Hibino K.: Immobilization of cyklodextrin glucanotransferase on capillary membran, Journal of Fermentation and Bioengineering 1994, 77(3), 259-263.
  • [8] Raja K. C. M., Ramakrishna S. V.: Improved reaction conditions for preparation of ß-cyclodextrin (ß-CD) from cassava (Manihot esculenta Crantz) starch, Starch/Stärke 1994, 46(10), 402-403.
  • [9] Roller S., Dea I. C. M.: Biotechnology in the production and modification of biopolymers for foods, Critical Reviews in Biotechnology 1992, 12(3), 261-277.
  • [10] Shiraishi F., Kawakami K., Marushima H., Kusunoki K.: Effects of aliphatic alcohols on formation of cyclodextrin from soluble starch by Bacillus macerans cyclodextrin glucanotransferase, Starch/Stärke 1989, 41(11), 417-420.
  • [11] Szejtli J.: Cyclodextrins and their inclusion complexes, Akademiai Kiado, Budapeszt 1982.
  • [12] Szejtli J.: Cyclodextrins: A new group of industrial basic materials, Die Nahrung 1985, 29(9), 911-924.
  • [13] Szejtli J.: Cyclodextrins in food, cosmetics and toiletries, Starch/Stärke 1982, 34(11), 379-385.
  • [14] Szejtli J., Sebestyen G.: Resorption, metabolism and toxicity studies on the peroral application of betacyc- lodextrin, Starch/Stärke 1979, 31(11), 385-389.
  • [15] Sztejnman A. A.: Ciklodjekstriny, Żurnał Wsjesojuznowo chimiczeskowo obszczestwa 1985, 5, 514-518.
  • [16] Yun-Dong L., Hak-Sung K.: Effect of organic solvents on enzymatic production of cyclodextrins from unliquefied corn starch in an attrition bioreactor, Biotechnology and Bioenginnering 1992, 39, 977-984.
  • [17] Yun-Dong L., Hak-Sung K.: Enzymatic production of cyclodextrins from unliquefied corn starch in an attrition bioreactor, Biotechnology and Bioengineering 1991, 37, 795-801.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8df12c15-8db0-4fc0-8c47-e2182f4abb37
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.