PL
W przeprowadzonym doświadczeniu badano wpływ zmian składu diety na zawartość i lokalizację tkanki tłuszczowej u kobiet otyłych w okresie menopauzalnym. Stwierdzono, że czteromiesięczna edukacja żywieniowa spowodowała obniżenie wartości energetycznej diety, obniżenie spożycia białka ogółem, w tym białka zwierzęcego, tłuszczów ogółem w tym tłuszczów nasyconych, cholesterołu i sacharozy. Wzrosło natomiast spożycie białka roślinnego, skrobi, błonnika pokarmowego, witamin B6, PP i beta-karotenu oraz składników mineralnych: Ca, Mg i Zn. Zmianom tym towarzyszyła powolna ale systematyczna redukcja masy ciała (średnio 6,98±1,60 kg w badanym okresie, 0,44±0,16 kg/tydzień) spowodowana utratą nie tylko podskórnej (-0,41±0,16 cm, powłoki brzuszne, pomiar na wysokości kręgu L4) ale też wisceralnej (-1,21±0,48 cm, pomiar na wysokości kręgu L4) tkanki tłuszczowej. Zmianom tym towarzyszyło obniżanie się wartości wskaźników BMI (z 36,2±4,3 do 31,1±3,9) i WHR (z 0,90±0,08 do 0,85±0,06).
EN
The experiment was aimed at determining effects of changes in dietary habits of fatty tissue contents and localisation in menopausal obese women. A four-month-long period of nutrition-awareness education resulted in a reduction of dietary energy content, total protein consumption (including uptake of animal proteins), total fat (including saturated fats), cholesterol, and sucrose. On the other hand, an increase was recorded in the consumption of plant protein, starch, dietary fibre, vitamin B6, PP and beta-carotene as well as mineral components (Ca, Mg, and Zn). Those changes were accompanied by a slow, but steady, reduction of body weight (by 6.98±1.60 kg throughout the period of study, i.e., 0.44±0.16 kg per week) caused by the loss of both subcutaneous (- 0.41±0.16 cm, abdominal region, as measured at the L4 vertebra level) and visceral (-1.21 ±0.48 cm, as measured at the L4 vertebra level) fatty tissue. The changes were accompanied by a reduction in BMI (from 36.2±4.3 to 31.1±3.9) and WHR (from 0.90±0.08 to 0.85±0.06).