PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.2 |

Tytuł artykułu

Wpływ składu diety na zawartość i lokalizację tkanki tłuszczowej u otyłych kobiet w okresie menopauzalnym

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Effects of change in dietary habits on fatty tissue contents and localisation in menopausal obese women

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W przeprowadzonym doświadczeniu badano wpływ zmian składu diety na zawartość i lokalizację tkanki tłuszczowej u kobiet otyłych w okresie menopauzalnym. Stwierdzono, że czteromiesięczna edukacja żywieniowa spowodowała obniżenie wartości energetycznej diety, obniżenie spożycia białka ogółem, w tym białka zwierzęcego, tłuszczów ogółem w tym tłuszczów nasyconych, cholesterołu i sacharozy. Wzrosło natomiast spożycie białka roślinnego, skrobi, błonnika pokarmowego, witamin B6, PP i beta-karotenu oraz składników mineralnych: Ca, Mg i Zn. Zmianom tym towarzyszyła powolna ale systematyczna redukcja masy ciała (średnio 6,98±1,60 kg w badanym okresie, 0,44±0,16 kg/tydzień) spowodowana utratą nie tylko podskórnej (-0,41±0,16 cm, powłoki brzuszne, pomiar na wysokości kręgu L4) ale też wisceralnej (-1,21±0,48 cm, pomiar na wysokości kręgu L4) tkanki tłuszczowej. Zmianom tym towarzyszyło obniżanie się wartości wskaźników BMI (z 36,2±4,3 do 31,1±3,9) i WHR (z 0,90±0,08 do 0,85±0,06).
EN
The experiment was aimed at determining effects of changes in dietary habits of fatty tissue contents and localisation in menopausal obese women. A four-month-long period of nutrition-awareness education resulted in a reduction of dietary energy content, total protein consumption (including uptake of animal proteins), total fat (including saturated fats), cholesterol, and sucrose. On the other hand, an increase was recorded in the consumption of plant protein, starch, dietary fibre, vitamin B6, PP and beta-carotene as well as mineral components (Ca, Mg, and Zn). Those changes were accompanied by a slow, but steady, reduction of body weight (by 6.98±1.60 kg throughout the period of study, i.e., 0.44±0.16 kg per week) caused by the loss of both subcutaneous (- 0.41±0.16 cm, abdominal region, as measured at the L4 vertebra level) and visceral (-1.21 ±0.48 cm, as measured at the L4 vertebra level) fatty tissue. The changes were accompanied by a reduction in BMI (from 36.2±4.3 to 31.1±3.9) and WHR (from 0.90±0.08 to 0.85±0.06).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.71-77,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Szczecin

Bibliografia

  • 1. Beaufrere B., Morio B.: Fat and protein redistribution with aging: metabolic considerations. J. Clin. Nutr., 2000, 54, Suppl. 3, 48.
  • 2. Bjorntorp P.: Body fat distribution, insulin resistance, and metabolic diseases. Nutrition, 1997, 13, 9, 795.
  • 3. Bjorntorp P.: Hormonal control of regional fat distribution. Hum. Reprod., 1997, Suppl. 1, 21
  • 4. Frantz M.: Avoding sugar: does research - support traditional beliefs? Diabet. Educ., 1993, 19, 144.
  • 5. Friedrich M.: Effect of health-promoting education in nutrition and the resultant changes in eating habits on levels of hormones and carbohydrate-lipid metabolism components in the blood of women aged 45-52 with BMI>30.0 and >40.0. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1997, 2, 115.
  • 6. Friedrich M.: Prozdrowotna edukacja żywieniowa jako czynnik wpływający na zmiany nawyków żywieniowych. Cz. II. Ocena wpływu edukacji żywieniowej na zmianę sposobu odżywiania się zawodowo pracujących, otyłych kobiet w wieku 45-52 lat. Żyw. Człow. Metab., 1998, 3, 261.
  • 7. Friedrich M.: Effects of health-promoting nutrition-awareness education and change in dietary habits on visceral fatty tissue contents and on concentrations of insulin and cortisol in menopausal women. Pol. J. Food Nutr. Sci., (w druku).
  • 8. Krotkiewski M., Bjorntorp P., Sjosssstrom L., et al.: Impact of obesity on metabolism in men and women. Importance of regional adipose tissue distribution. J. Clin. Invest., 1983, 72, 1150.
  • 9. Masini A., Trenti T., Caramazza I., et al.: Dietary iron deficiency in the rat. II. Recovery from energy metabolism derangement of the hepatic tissue by iron therapy. Biochim. Biophys. Acta, 1994, 1188, 1-2, 53.
  • 10. Okada M., Miyamoto E., Nishida T., et al.: Effect of vitamin B6 nutrition and diabetes on vitamin B6 metabolism. J. Nutr. Biochem., 1997, 8, 1, 44.
  • 11. Parikh S.J., Yanowski J.A.: Calcium intace and adiposity. Am. J. Clin. Nutr., 2003, 77, 2, 281.
  • 12. Sekuła W, Szostak W, Niedziałek Ż.: Food and nutrient goals for Polish population suggested for the year 2000. Żyw. Człow. Metab., 3, 163.
  • 13. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik K.: Album fotografii produktów i potraw. Warszawa, IŻŻ, 2000.
  • 14. Zemel M.B.: Regulation of adiposity and obesity risk by dietary calcium: mechanisms and implications. J. Am. Coll. Nutr., 2002, 21, 2, 146.
  • 15. Ziemlański Ś, Bułhak-Jachymczyk B, Budzyńska-Topolowska J., i in.: Normy żywieniowe dla ludności w Polsce. Warszawa, 1995.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8d2b2d2f-7271-48f4-9c1e-cd4d0c47e801
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.