PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.2 |

Tytuł artykułu

Spożycie wielonasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny N-3 i N-6 przez dorosłych mieszkańców Warszawy na tle spożycia krajowego

Warianty tytułu

EN
The intake of N-3 and N-6 polyunsaturated fatty acid of Warsaw adult inhabitants in the comparison with Polish diet

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena poziomu spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 przez dorosłych mieszkańców Warszawy na tle spożycia krajowego (w polskich gospodarstwach domowych). Poziom spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oszacowano na podstawie danych z badań przeprowadzonych w latach 2001/2002 na grupie dorosłych mieszkańców Warszawy przy zastosowaniu metody 3-dniowego bieżącego notowania oraz w oparciu o dane pochodzące z badań budżetów gospodarstw domowych GUS z 1998 i 2001 roku. Spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 w warszawskiej i ogólnokrajowej diecie było niższe od zalecanego. Spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy n-6 w diecie badanych mieszkańców Warszawy było niższe od zalecanego, natomiast w ogólnokrajowej diecie było zgodne z zaleceniami. Proporcja wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-6 do n-3 w diecie badanych mieszkańców Warszawy wynosiła 5:1 i była zbliżona do zalecanej w krajowych normach (4-6:1), natomiast w diecie ogólnopolskiej proporcja ta była wyższa od zalecanej i wynosiła 7:1. Przeprowadzone badania wskazują na potrzebę zwiększenia spożycia wielonienasyconych kwasów n-3 przez zwiększenie spożycia ryb morskich i ich przetworów.
EN
The aim of the study was to establish the intake level of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids in average diet of Warsaw adult inhabitants in comparison with Polish diet (in Polish households). The intake of n-3 and n-6 fatty acids in average diet of Warsaw adult inhabitants was estimated based on research data gathered using three-day dietary records in 2001/2002 as well as the research results of household budgets, elaborated by the Central Statistical Office in 1998 and 2001. The consumption of n-3 polyunsaturated fatty acids in Warsaw and Polish diet was lower than recommended. The consumption of polyunsaturated fatty acids n-6 was lower than recommended, while in Polish diet was close to recommended. A ratio of n-6 to n-3 polyunsaturated fatty acids was about 5:1 in Warsaw diet and was close to recommended (4-6:1), however, in Polish diet the ratio was 7:1 and was higher than recommended. The results indicate that there is a necessity to increase the intake of n-3 polyunsaturated fatty acids by greater consumption of sea fish and fish products.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.130-136,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Bartnikowska E., Obiedziński M.W.: Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Część I. Struktura, źródła, oznaczenie, przemiany w organizmie. Roczn. PZH 1997, 48, 4, 381.
  • 2. Budzyńska-Topolowska J., Ziemlański Ś.: Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy. Czyn. Ryz., 1993, 2, 2, 55.
  • 3. Cichon R.M.: Lipids in human nutrition. In: Chemical and functional properties of food lipids. Ed: Z.E. Sikorski, A. Kołakowska. London CRC Press, Boca Raton, 2003.
  • 4. Gertig H., Przysławski J.: Rola tłuszczów w żywieniu człowieka. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 4, 375.
  • 5. Gertig H., Przysławski J.: Tłuszcze pokarmowe a biosynteza eikozanoidów. Żyw. Człow. Metab., 1995, 22, 3, 272.
  • 6. Innis S.M.: Essential dietary lipids. In: Present Knowledge in Nutrition. Ed: K.E. Ziegler. Washington, ILSI Press, 1996.
  • 7. Newton I.S.: Long chain fatty acids in health and nutrition. J. Food Lipids 1996, 31, 3, 233.
  • 8. Kris-Etherton P.M., Harris W.S., Appel L.J.: Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. Arteriosc., Thromb. Vas. Biol., 2003, 23, 2, 20.
  • 9. Report of Joint WHO/FAO Expert Consultation. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Geneva 2003.
  • 10. Simopoulos A.R: Essential fatty acids in health and chronic disease. Amer. J. Clin. Nutr., 1999, 70, 3 Suppl., 560S.
  • 11. Summary of the Scientific Conference on Dietary Fatty Acids and Cardiovascular Health: conference summary from the nutrition committee of the American Heart Association. Circulation 2001, 103, 7, 1034.
  • 12. Ziemlański Ś.: Tłuszcze w żywieniu człowieka. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 2, 35.
  • 13. Ziemlański Ś. Red.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Warszawa, Wyd. Lek. PZWL, 2001.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8c80e435-2100-4475-8336-5a49162adcee
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.