PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 462 |

Tytuł artykułu

Wplyw roznych dodatkow do zakiszania na wartosc pH kiszonek sporzadzonych z traw i motylkowatych oraz kukurydzy o zroznicowanej zawartosci suchej masy

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania przeprowadzono w Instytucie für Grünland und Futterpflanzenforschung FAL Braunschweig-Volkenrode w 1994 r. Celem doświadczenia było określenie wpływu stosowanych dodatków mikrobilogicznych i enzymatycznych na wartość pH zakiszanej masy. Przedmiotem badań były zielonki z traw o zawartości suchej masy 26,1; 37,4; 55,2% oraz zielonki z koniczyny i lucerny (o zawartości suchej masy odpowiednio 35,4 i 34,1%) i kukurydzy o zawartości od 22 do 29% suchej masy oraz uzyskane z nich kiszonki. Zielonki zakiszono w mikrosilosach o pojemności 1,5 1 każdy z dodatkiem preparatów mikrobilogicznych (Biomax, Kofal-lac) i enzymatycznego Siloguard. Każdy wariant kiszenia przeprowadzono w 5 powtórzeniach. Kwasowość kiszonek bez dodatku po 4-ech dniach wynosiła przeciętnie pH 5,17; podczas gdy dla kiszonek z udziałem preparatu Biomax 4,38; a w kiszonkach z dodatkiem preparatu Kofal-lac 5,04. Badania wykazały, że określenie wartości pH w 4 dniu fermentacji jest terminem optymalnym do oceny przebiegu procesu fermentacji oraz stosowania dodatków do zakiszania.
EN
The studies were conducted in the Institut für Grünland und Fütterpflanzenforschung FAL, Braunschweig-Volkenrode in 1994. The subjects of the experiments were grass forages containing 26.1; 36.4 and 55.5% dry matter, clover and lucerne forages (35.4 and 34.1% dry matter, respectively) and green maize (22 to 29% dry matter ) and their respective silages. Forages were ensiled in 1.5 1 microsilos and supplemented with microbiological (Biomax, Kofa-lac) and enzymatic (Siloguard) preparations. Each treatment was ensiled in five replication. The purpose of experiment was to determine the effect of microbiological and enzymatic additives on stability of silage pH during first 10 days of fermentation. The results indicate that the microbiological additives positively affected the level of acidity of ensiled forage. In silages with no additive pH was 5.17 on average, while in silages with Biomax and Kofa-lac pH values averaged 4.38 and 5.04, respectively. Moreover, obtained data demonstrated that the pH measurement on 4th day of fermentation is the optimum time to evaluating fermentation process course and ensiling additive effect.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

462

Opis fizyczny

s.403-408,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna im. J.J.Sniadeckich, ul. Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz
autor

Bibliografia

  • Borstel U., Wienefeld H. (red.) 1993. Siliermittel, Dosirrgeräte und Silofolien für die Grünfutterkonservierung. Praxisinformation, Grünland und Futterwirtschaft, Heft 8, Arbeitsgemainschaft Futterbau und Futterkonservierung in Bereich der Landwirtschafskammer, Hannover: 108 ss.
  • Florin A. 1993. Influence of bacterial and enzyme additives on silage fermentation. Proceedings of the Ninth Silage Conference. University of Newcastle upon Tyne, Dublin: 91 - 92.
  • Grabowicz M., Mikołajczak J., Piłat J., Podkówka W. 1998. Wpływ preparatów mikrobiologiczno-enzymatyczno-ziołowych na jakość, tlenową trwałość i wartość pokarmową zakiszanych pasz zielonych. Sprawozdanie z projektu badawczego Nr 5 P06E 02109. Bydgoszcz: 84 ss.
  • Jambor V., Barancia M., Hartman N., Prikryl J. 1990. Fermentacni ukazatele a produkcni ucinnost vojteskove silaze osetrene biologickimi preparaty. Sbornik ved.praci VUVZ Pohorelice, 23: 121 - 128.
  • Podkówka W. 1979. Nowoczesne metody kiszenia pasz. PWRiL Warszawa: 373 ss.
  • Weissbach F. 1982. Bestimmung der Wasserlöslichen Kohlenhydrate. Materiały Instytutu für Grünland und Futterpflanzenforschung FAL Braunschweig: 2 ss.
  • Weissbach F. 1992. Bestimmung der Pufferkapazität. Materiały Instytutu für Grünland und Futterpflanzenforschung FAL Braunschweig: 3 ss.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8c07b031-fd33-4bb3-b913-2103a75f488e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.