EN
A comparative study of the sterol components of roots and herb of H. pilosella was carried out using GCMS techniques, β-sitosterol, stigmasterol, campesterol and α-saccharostenon were identified in both fractions. Stigmast-7-en-3-ol was identified only in herb and stigmast-4-en-3-on only in roots. Sitosterol and stigmasterol were the predominant sterol components in analysed raw materials. Besides, by means of the weight method the total amounts of sterols was determined: in herb 0.24% and in roots 0.16%.
PL
Metodą GCMS przeprowadzono porównawcze badania obecności steroli w korzeniach i zielu H. pilosella. W obu badanych frakcjach zidentyfikowano β-sitosterol, stigmasterol, kampesterol oraz α-saccharostenon. Stigmast-7-en-3-ol stwierdzono tylko w zielu a stigmast-4-en-3-on tylko w korzeniach. Sitosterol i stigmasterol były związkami dominującymi w obu surowcach. Metodą wagową określono całkowitą ilość steroli w zielu (0,24%) oraz w korzeniach (0,16%).