PL
Oszacowano przeciętne wartości hodowlane wydajności tłuszczu szesnastu kolejnych (1980- 1995) roczników urodzenia (grup genetycznych) krów rasy czarno-białej (cb) i czerwono-białej (czb) z regionów hodowlanych Polski Południowo-Zachodniej. Podstawą obliczeń były wydajności tłuszczu w pierwszej laktacji. Zastosowano model osobniczy. Obliczenia przeprowadzono dwukrotnie, grupując dane z małych obór (poniżej 10 pierwszych laktacji) według poziomu wydajności mleka: co 1000 kg (wariant A) i co 500 kg (wariant B). Korelacje między ocenami wartości hodowlanej wydajności tłuszczu, uzyskanymi na podstawie danych przygotowanych oboma sposobami, były bardzo wysokie (ponad 0,9). Do oszacowanych średnich wartości hodowlanych kolejnych roczników dopasowano funkcję regresji liniowej i obliczono jej współczynnik, wyrażający trend genetyczny wydajności tłuszczu. Dla danych przygotowanych sposobem A uzyskano wyższe wartości współczynników regresji. Wyniosły one: -1,670 kg tłuszczu dla rasy cb z Dolnego Śląska; 0,254 dla rasy cb na Śląsku Opolskim oraz 0,297 dla rasy czb w obu regionach łącznie. W obliczeniach wariantem В współczynniki regresji wynosiły odpowiednio: -1,722; 0,098 oraz 0,197. Konsekwencją różnego sposobu grupowania danych z małych stad będzie rozbieżność opartych na obliczonych tendencjach prognoz przyszłych wartości hodowlanych.
EN
Mean fat yield breeeding values of sixteen genetic groups (each consisted of cows born in the same year of Black-and-White (BW) and Red-and-White (RW) cows from breeding regions of South-West Poland), from succeeding years 1980-1995, were estimated. The calculation was based on fat yields in first lactations. Animal model was used. Records from small herds (less than 10 first lactations) were grouped into classes: every 1000 kg (variant A) and 500 kg (variant B), according to the level of milk production, so the calculation was performed twice. Correlations between fat yield breeding values, estimated in the two ways, were very high (over 0,9). The regression functions were fitted to the estimated breeding values of genetic groups from every region and breed, and regression coefficients (genetic trends) were calculated. For records grouped according to variant A regression coefficients were higher, and amounted to: -1. 670 kg fat in В W cows from Lower Silesia; 0.254 in BW cows from Opole Silesia, and 0.297 in RW cows from both regions. Coefficients calculated from variant В grouping were -1.722, 0.098 and 0.197, respectively. The consequence of grouping records from small herds in different ways may affect prognoses of future breeding values within studied cow populations.