PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2000 | 37 |

Tytuł artykułu

Zroznicowanie cech fizycznych i technologicznych ziarna pszenicy ozimej w zaleznosci od poziomu nawozenia azotowego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W latach 1995-1998 w Gospodarstwie Doświadczalnym Felin przeprowadzono badania wpływu trzech poziomów nawożenia azotowego (50, 100, 150 kgN/ha) na plonowanie czterech odmian pszenicy ozimej (Alba, Begra, Nike, Rosa). Określono wysokość plonów ziarna, indeks plonów, masę 1000 ziaren i gęstość ziarna w stanie zsypnym. W ziarnie ze zbioru 1998 roku oznaczono zawartość białka ogólnego, glutenu mokrego i indeksu glutenu. Zróżnicowane nawożenie azotowe nie zmieniało plonów ziarna, zaś najniższa dawka N wywołała obniżenie mtz. Z odmian najwyżej plonowała Rosa, najniższą mtz wyróżniła się Alba. Zastosowanie 150 kg N /ha w porównaniu z niższymi dawkami powodowało nieznaczne obniżenie zawartości glutenu mokrego i indeksu glutenu. Wyjątkowo wysokim indeksem glutenu cechowała się Begra.
EN
In 1995-1998 years the field experiment was carried out at the Experimental Station belonging to the Agricultural University in Lublin. In this experiment the influence of three levels of N-fertilization (50, 100 and 150 kg N/ha) on the yield of four cultivars of winter wheat (Alba, Begra, Nike and Rosa) were tested. Yield of grain, the harvest index and the weight of 1000 kernels and bulk density were evaluated. In the grain from 1998 year the content of total protein, wet gluten and gluten index were evaluated. Levels of N-fertilization did not influence the yield of grain, but the lowest level caused however decrease the weight of 1000 kernels. The highest level of grain yield was reached by cv. Rosa, but lowest weight of 1000 kernels had the cv. Alba. The highest level of N-fertilization influenced no significant decreasing of wet gluten content and gluten index. The cv. Begra had the highest value of gluten index.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

37

Opis fizyczny

s.7-16,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Agrofizyki PAN, ul.Doswiadczalna 4, 20-290 Lublin
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Achremowicz B., Borkowska H., Styk B., Grundas S.: Wpływ nawożenia azotowego na jakość glutenu pszenicy jarej. Biul. IHAR, 193, 29-34, 1995.
  • 2. Bobrzecka D., Domska D.: Ocena zależności między zawartością miedzi w pszenicy ozimej nawożonej dolistnie azotem i miedzią a jakością ziarna i wartością wypiekową mąki. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 434, 83-89, 1996.
  • 3. Borkowska H., Grundas S., Styk B.: Influence of nitrogen fertilization of winter wheat on its gluten quality. Int.Agrophysics, 13, 333-335, 1999.
  • 4. Domska D., Anchim W., Bobrzecka D., Procyk Z.: Wpływ nawożenia azotem i miedzią na plon, zawartość i skład aminokwasowy białka ziarna pszenicy ozimej. Fragm. Agron., 3, 46-54, 1994.
  • 5. Krauze A., Domska D., Koter M.: Wpływ wysokiego nawożenia azotowego i mikroelementów na plon białka w pszenicy oraz jego wartość biologiczną. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 238, 109-120, 1983.
  • 6. Stanislawska-Glubiak E., Strączyński S., Sienkiewicz-Cholewa U.: Wpływ zróżnicowanego poziomu plonów na zawartość mikroelementów w ziarnie pszenicy. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 434, 77-81, 1996.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-894192a1-5c5b-4fb5-b63c-a66b331b9e74
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.