PL
Celem pracy było przeanalizowanie współzależności między niektórymi cechami przyżyciowymi a zawartością mięsa lub tłuszczu ze skórą w tuszkach kaczek. Ponadto opracowano równania regresji wielokrotnej oraz sprawdzono ich dokładność pod względem szacowania zawartości mięsa i tłuszczu w tuszkach z uwzględnieniem wieku ptaków. Materiał do badań stanowiły 504 kaczki (płeć w równych ilościach) rodu A-44 pochodzące z Zakładu Hodowli Drobiu Wodnego w Dworzyskach. Ptaki do uboju wybierano losowo, po 21 samców i 21 samic, w odstępach 7-dniowych w okresie od 1. dnia do 11. tygodnia życia, celem wykonania szczegółowej dysekcji tuszek. Opracowane równania regresji wielokrotnej do przyżyciowej oceny zawartości mięsa i tłuszczu w tuszkach ptaków charakteryzują się stosunkowo małymi błędami standardowymi oceny i są proste w zastosowaniu. Na przykład do szacowania masy mięsa w tuszkach osobników obojga płci w wieku od 6. do 11. tygodnia życia zaproponowano następujące równanie: Ŷ = 0.219X1 + 161.714X12 - 113.439, a do szacowania masy tłuszczu (Û) w tym samym zakresie wiekowym równanie: Û = 0.419X1 - 101.374X2 - 61.253X4 - 27.213X6 + 1449.012.
EN
The aim of the paper was to analyze the correlation between some intravital traits and the meat or fat with skin content of duck carcasses. Moreover, multiple regression equations have been derived and their usability for estimating the meat and fat content of carcasses, taking into consideration the age of birds, has been verified as well. 504 ducks (half of them female and half - male) of A-44 strain from the Department of Water Fowls Rearing, Dworzyska, constituted the experimental material. They were selected for slaughter at random - 21 males and 21 females every 7 days, in the period from the 1st to 11th week of life, in order to perform detailed dissection of carcasses. The multiple regression equations for an intravital evaluation of the meat and fat content of carcasses are characterized by relatively small standard errors of estimation, and are easy to use. The following equation may be applied to estimate the meat content of carcasses (Ŷ) of both female and male ducks, aged 6-11 weeks: Ŷ = 0.219X1 + 161.714X12- 113.439, and the following one - to estimate the fat content () in birds of the same age: Û = 0.419X1 - 101.374X2 - 61.253X4 - 27.213X6 + 1449.012.