PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2000 | 37 |

Tytuł artykułu

Interpretacja fizyczna oceny barwy w zastosowaniu do klasyfikacji jakosciowej jablek

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Kolor oraz wielkość owoców są jednymi z najważniejszych kryteriów oceny jakości konsumenckiej. Jabłka odmian występujących na polskim rynku, poddano ocenie barwy za pomocą systemu L*a*b*, który pozwala opisać barwę parametrami jaskrawości i chromatyczności (odcień i nasycenie). Na każdym owocu wykonywano sześć pomiarów na obwodzie jabłka. Parametr jaskrawości wskazujący intensywność barwy przyjmował wartości w zakresie od 30 do 70 punktów. Wysokie wartości tego parametru wyróżniały jabłka odmiany James Grieve jako jasne wokół całego obwodu. .O wysyceniu owoców barwą czerwoną świadczy parametr a*, którego wartości dla większości odmian zawierają się w zakresie od 0 do 40. Wśród badanych owoców tylko jabłka odmian Empire, Cortland, Delikates i Freedom wyróżniały się delikatnym kolorem zielonym. Jednorodnie wybarwione jabłka odmiany Spartan posiadały kolor czerwony przechodzący w purpurę. U jabłek dojrzałych nie zaobserwowano koloru zielonego. Wartości współczynnika b* bliskie 60, świadczą o jednolitym wybarwieniu czystą żółcią owoców odmiany James Grieve. Ocena jakości w oparciu o system L*a*b* może być użyteczna w obiektywnej klasyfikacji barwy jabłek oraz przy sprawdzeniu konsumenckich preferencji, ułatwiając dobór właściwych odmian.
EN
Colour and size of apple are most important criteria among other quality parameters estimated by consumer. Most apples of Polish marked were taken after storage for determination of fruit quality based on L*a*b* system describing colour with hue, saturation and brightness (value) parameters. The measurements were performed on each apple at six areas around the fruit. The brightness index L* shown intensity of colour and most of apples were taken range from 30 to 70 points. The apples of James Grieve cultivar only are bright at continuously level around the fruit. The saturation of red colour, presented as the index of chromaticity a*, range from 0 to 40 points for most apples cultivars. Only for Empire, Cortland, Delikates, and Freedom apples slightly hue of green colour was observed. Spartan apples are saturated with similar intensity of red colour passing trough the purple around the fruit. For mature apples the green colour was not observed. The values of index b* for James Grieve apples are close to 60 points that proves almost pure yellow colour of fruit skin. Determination of fruit quality based on L*a*b* system describing colour of apples should be useful for marketing and allows to check the consumer preferences made easy the decision of proper cultivar.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

37

Opis fizyczny

s.17-27,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Agrofizyki PAN, ul.Doswiadczalna 4, 20-290 Lublin

Bibliografia

  • 1. Alchanatis V., Searcy S. W.: A selectable wavelength imaging sensor for multispectral inspection of agricultural products. ASAE Paper No. 95-3210. St Joseph, MI, 1995.
  • 2. Bellon V., Rabatel G., Guizard C.: Automatic sorting of fruit: sensors for the future. Food Control, 49- 54, 1992.
  • 3. Birth, G. S., Dull G. G., Magee J. B., Chan H. T., Covaletto C. B.: An optical method for estimating papaya maturity. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 109, (l):62-66, 1983.
  • 4. Chen P.: Quality evaluation technology of agricultural products. Proc. of ICAME'96, Seul, Korea, Vol. I, 171-190, 1996.
  • 5. Delwiche M.J., Baumgardner R.A.: Ground color measurements of peach. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 108; 1012-1016, 1983.
  • 6. Delwiche M.J., Baumgardner R.A.: Ground color as a peach maturity index. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 110, 53-57, 1985.
  • 7. Dobrzański, jr. B., Rybczyński R., Dobrzańska A., Wójcik W.: Somc physical and nutritional quality parameters of storage apple. Int. Agrophysics, 15, 2001. (in print)
  • 8. Francis F.J.: Quality as influenced by color. Food Quality and Preference 6, 149-155, 1995.
  • 9. Guyer D., Brook R., Timm E.: Lighting systems for fruit and vegetable sorting. Bulletin AEIS-618, USDA, Michigan State University:East Lansing, 1993.
  • 10. Harrell R.C., Adsit P.D., Pool T.A., Hoffman R.: The Florida robotic grove-lab. ASAE Paper No. 88-1578, St. Joseph, MI: ASAE, 1988.
  • 11. Harrell R.C, Levi P.: Vision controlled robots for automatic harvesting of citrus. Paper No. 88.426. Presented at AgEng’88, Agricultural Engineering International Conference, March 2- 5, 1988.
  • 12. Ihl M., San Martin A., Bifani V.: Preliminary report on colour quality measured as chlorophylase activity in strawberries at different stages of maturity. Acta Horticulturae, 181- 185, 1999.
  • 13. ISO, 1987. ISO 9000: Quality management systems. International Standards Organisation 1987.
  • 14. Kader A.A.: Postharvest quality maintenance of fruits and vegetables in developing countries. Postharvest Physiology and Crop Production, p 455-470, Plenum: New York, 1983.
  • 15. Kuczyński A., De Baerdemaeker J., Oszmiański J.: An optical reflectance method for studying the enzymatic browning reaction in apple. Int. Agrophysics, 8, 421-425, 1994.
  • 16. Kuczyński A., Varoquaux P., Varoquaux F.: Reflectometric method to measure the initial colour and the browning rate of white peach pulps. Sci. des Aliments, 12, 213-221, 1992.
  • 17. Lancaster J.E.: Regulation of skin color in apples. Crit.Rev. Plant Sci. 10, 487-502, 1992.
  • 18. Marchant, J. A., Onyango C. M., Street M. J.: High speed sorting of potatoes using Computer vision. ASAE Paper No. 88-3540, 1988.
  • 19. Miller, B. K. Delwiche M. J.: A color vision system for peach grading. ASAE Paper No. 88- 6025, 1988.
  • 20. Paulus I., Schrevens E.: A methodology to study the interaction of external features of apples on human quality classification. 5th Int. Symp. on Fruit, Nut, and Vegetable Production Engineering, Davis, California, USA, S2(l): 1 -6, 1997.
  • 21. Saks Y., Copel A., Barkai-Golan R.: Improvement of harvested strawberry quality by ilumination: colourand Botritis infection. Postharvest Biol. Technol. 8, 19-27, 1996.
  • 22. Saks Y., Hofman P.J., Meiburg G.F.: Potential for improvement of mango skin colour during storage. Acta Horticulturae, 325-329, 1999.
  • 23. Saks Y., Sonego L., Ben-Arie R.: Artificial light enhances red pigmentation but not ripening of harvested „Anna” apples. HortScience, 25, 547-549, 1990.
  • 24.Studman C., Ouyang Li: Bruise measurement by image analysis. 5th Int. Symp. on Fruit, Nut, and Vegetable Production Engineering, Davis, California, USA, SI2(5): 1-7, 1997.
  • 25. Thomason R. L.: High speed machine vision inspection for surface flaws, textures and contours. Proc. Vision '86 Conf. Detroit, Michigan. June 3-5. pp. 5.51-5.61, 1986.
  • 26. Worthington, J. T., Massie D. R., Norris K. H.: Light transmission technique for predicting ripening time for intact green tomatoes. pp. 46-49. In: Quality detection in foods. ASAE Publication, 1-76. Amer. Soc. Agric. Eng., St. Joseph, Michigan. 1976.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8833e093-0334-4f72-9c6e-e5d2b9b881b0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.