PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 04 | 1 |

Tytuł artykułu

Nowe rozwiazania w budowie linii technologicznej do produkcji serow typu wloskiego wyrabianych technika pasta filata. Czesc II. Badania technologiczne linii prototypowej do produkcji serow typu wloskiego wyrabianych technika pasta filata

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Artykuł niniejszy jest drugą częścią pracy. W pierwszej części wydrukowanej w poprzednim numerze 2/1994 „Postępów Techniki Przetwórstwa Spożywczego" przedstawiono aspekty techniczne tematu. W testach technologicznych zawartych w drugiej części, a obejmujących wpływ surowca i poszczególnych procesów wyrobu na cechy masy serowej i gotowego produktu, uzyskano potwierdzenie założeń techniczno-technologicznych. Wyprodukowane na prototypowej linii sery odpowiadały pod względem jakościowym wymaganiom właściwej normy przedmiotowej. Pracę wykonano w ramach projektu celowego nr 5604 92C/927 finansowanego przez Komitet Badań Naukowych.
EN
The technological tests have confirmed positively the starting, technical and technological assumptions and that the cheese produced on the prototype manufacturing line proved to be in agreement with appropriate subjective standard.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

1

Opis fizyczny

s.14-20,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Maszyn Spozywczych, 03-759 Warszawa, ul Otwocka 1b
autor

Bibliografia

  • 1. Bodini F.: Aspetti delia tecnologia del Provolone. Sci. Tee. Latt. Cas. 4, 24, 1973.
  • 2. Bottazzi V., Battistotti B.: Fermentazione lattica e demineralizzazione della pasta per Provolone, Sci. Tec. Latt. Cas. 2, 37, 1968.
  • 3. Carini S., Baglieri G.: Preparazione e impiego di uno starternella produzione di Caciocavallo Regusano. L' industria del Latte. 1, 57, 1981.
  • 4. Caserio, Senosi E., Forloni M., Emaldi E.: Condizioni igieniche della Mozzarella inrepporto alia technologia di produzione. L' industria del Latte. Aprillo-Cingo. 2, 19, 1977.
  • 5. Duthie A. H.:Scorecard for Mozzarella. Dairy Prod. I. Vol. 15, 3, 5-7, 1980.
  • 6. Eck A.: Le fromage. Diffusion Laviosier. Paris, 1984.
  • 7. Emaldi G. C.: II Provolone. Latte 6, 24, 1968.
  • 8. Flanagan I. F.: Manufacture of Mozzarella. Cult. Dairy Prod. Vol. 13, 4, 24-26, 1970.
  • 9. Galii A., Franzetti L.: Ricerche sulla microbiologia del formaggio Provolone. L' industria del Latte. 1-2, 47, 1989.
  • 10. Ghitti C.: Formaggi a Pasta Filata tipo Provolone. Artioli 1960.
  • 11. Keefe R. B., Fox P. F.: Journal of Dairy Reasarch. 97, 43, 1976.
  • 12. Nilson K. M., Le Clair F. A.: National Survey of the Quality of Mozzarella Cheese. Am. Daiiy Rev. 38, 10, 1976.
  • 13. Olson N. E.: Linizione diretta di sole nella Mozzarella. 1989.
  • 14. Scott I.: Cheesemarker practice. Applied Science Publischer LTD. London 1981.
  • 15. Sood V., Kosikowski F.: Jof Dairy Sci. 62, 1865, 1979.
  • 16. Szabo Szalay: Dtsch. Molk. Ztg. 91, 306, 1970.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-87dbb532-c9d8-48eb-add2-faa0dda4d0d3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.