PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 50 | 07 |

Tytuł artykułu

Polski rynek tluszczow i olejow na tle rynku swiatowego

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W światowej gospodarce tłuszczowej występuje długookresowa tendencja relatywnego zwiększania znaczenia tłuszczów i olejów roślinnych a zmniejszania zwierzęcych, szczególnie wyraźna w ostatnim ćwierćwieczu. Wzrosła zwłaszcza produkcja oleju palmowego i rzepakowego. Olej sojowy utrzymał swą pozycję. Znaczna część olejów jest eksportowana. Obecne tendencje powinny się utrzymać w ciągu najbliższych dwudziestu lat. Ewolucję polskiego rynku tłuszczów i olejów spowodowało początkowo wprowadzenie do uprawy podwójnie ulepszonych odmian rzepaku. Wówczas zaczęto produkować dobrej jakości oleje roślinne i margaryny. W latach 90. import olejów i tłuszczów roślinnych wzrósł do poziomu zaspokajającego popyt. Spadło spożycie tłuszczów zwierzęcych, zwłaszcza masła. Krajowa baza surowcowa (rzepak) jest niestabilna ze względu na zmienność plonów i powierzchni zasiewów. Rynek olejów i tłuszczów jest skutecznie chroniony przed konkurencją za pomocą taryfy celnej.
EN
In the world oils fats economy can be observed a very long term tendency relying on the relative increase of importance of vegetal fats and oils and relative decrease of importance of animal fats. This tendency was especially marked in the last 25 years. In this time the production of palm and rape oil increased especially fast. The soja oil maintained its position. A great part of vegetal fats and oils is exported. There will be no important change of existing tendencies in the next twenty years. The introduction of double zero rape variétés induced the beginning of changes on the Polish fats and oils market. It was than possible to produce vegetable oils and margarines of good quality mainly from the home produced raw materials. In the nineties the import of vegetable fats and oils increased to the level that fully met the demand. The consumption of animal fats (especially butter) decreased. The production level of raw material (rapeseed) is very variable because of crop area and yields variability. The fats and oils market is effective protected against foreign competition (import duties).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

07

Opis fizyczny

s.25-27,tab.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Zywnosciowej, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-87183c41-f56c-4baf-b8cd-fb978d18bc38
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.