PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 38 | 12 |

Tytuł artykułu

Tlen i powietrze w wybranych piwach krajowych. Cz.II

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W II części artykułu omówiono metody oznaczania tlenu w piwie. Przedstawiono pomiary zawartości O2 w piwie w różnych stadiach produkcji w jednym z browarów europejskich oraz badania krajowe piwa podczas przechowywania, oznaczając w nich tlen i powietrze, a także inne cechy jak barwę, trwałość, cechy sensoryczne.
EN
In the second part of article methods of oxygen content determination were discussed. Measurement of oxygen content during the different stages of beer production in one of European breweries was presented and research carried out during storage in Poland was presented, determining content of oxygen and air, together with the other parameters of beer, like colour, stability and sensoric characteristic.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

12

Opis fizyczny

s.5-7,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
autor

Bibliografia

  • [1] Dylkowski W.: Browarnictwo. WNT, Warszawa 1974, 473-485.
  • [2] Narziss L.: Carbonyle und Alterung des Bieres., Monatschr. f. Brauwissenschaft 1985, 38, 17, 472-477.
  • [3] Kretschmer H.: Das Protein-tannin Gleichgewicht im Bier, Monatschr. f. Brauwissenschaft 1983, 36, 3, 129-133.
  • [4] Wackerbauer K., Anger H.M.: Bierstabilisierung unter besonderer Berüchsichtigung der Polyphenole, Monatschr. f. Brauwissenschaft 1984, 37, 4, 155-161.
  • [5] Hlavacek F., Lhotsky A.: Piwowarstwo. WNT 1970, 135, 257, 260, 284.
  • [6] Narziss L., Miich E:. Der Einfluss Langkettinger freier Fettsäuren auf Geschmacktsstabilität des Bieres. Monatschr. f. Brauwissenschaft 1986, 39, 8, 296-300.
  • [7] Górzyńska J.: Wpływ długołańcuchowych wolnych kwasów tłuszczowych na stabilność smaku piwa. Przem. Ferm. i Rolny 1973, 3, 150-153.
  • [8] Praca zbiorowa: The rationalization of hop utilization, Journal of the Institute of Brewing 1965, 71, 482-489.
  • [9] Hashimoto N., Eschima T.: Composition and pathway of formation of stale aldehydes in bottled beer. Journal Amer. Soc. Brew. Chem. 1977, 35, 9, 143-150
  • [10] Hashimoto N.: Stale flawour deriwed from higher alcohols and isohumulones in beer, Rept. Res. Labor. Kirin Brew. Co Ltd. 1976, 19, 1-3.
  • [11] Hashimoto N., Eschima T.: Oxidative degradation of isohumulones in relation of flavour stability of beer. Journ. of the Institute Brewing 1979, 85, 3, 136-140.
  • [12] Opracowanie zbiorowe: Sauerstoffprobleme. Brauwelt Brevier 1979, 203-205, 212- -215.
  • [13] Wackerbauer K.: Reduzierung der Sauerstoffaufnahme auf dem Abfüllweg mittels Lagertank und Drucktanklaufscheiben. Monatschr. f. Brauwissenschaft 1978, 31, 6, 181-184.
  • [14] Krüger E.: Die Entferung der Sauerstofs aus Grossbehältern. Monatschr. f. Brauwissenschaft 1977, 30, 2, 22-24, 26.
  • [15] Leipold D.: Quantitative Sauerstoffermittlung Während der Filtration, Brauwelt 1978, 118, 12/13, 395-398.
  • [16] Hadenberg G.W.: Sauerstoffentfernung aus dem Brauwasser, Brauwelt 1988, 127, 17, 707-711.
  • [17] Carr K.: Ultrasonik air elimination, Brewer Digest 1977, 20, 22.
  • [18] Masior S., Surmiński J.: Wpływ dodatku SO2 i witaminy C w okresie fermentacji i leżakowania na skład piwa. Przem. Ferm. i Rolny 1975, 2, 4-6.
  • [19] Masior S., Łukawska Z.: Wpływ zmian potencjału redoksowego brzeczki na skład piwa. Przem. Ferm. i Rolny 1970, 2-4.
  • [20] Howard G.A., Mawer J.D.R.: The determination of dissolwed oxygen in beer. Journal of the Institute of Brewing 1977,83,5/6, 144-152.
  • [21] Nota redakcyjna: Przegląd aktualnych zagadnień postępu technicznego w przemyśle piwowarskim. Przem. Ferm. i Owoc.-Warzywny 1983, 5, 2-6.
  • [22] Steiner K.; Sauerstoffmessung in der Brauerei. Brauerei Rundsch., 1985, 96, 12, 274- -275.
  • [23] Bellmer H G.: Sauerstoffgehalt auf dem Abfüllweg, Bateriebliche Massnahmen zu Seiner Verningerung, Brauwelt 1982, 122, 28, 1266-1269.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8609759f-a92f-4397-b58e-a10c9b73a232
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.