Niniejsza praca jest kontynuacją badań (1) dotyczących monitoringu związków krzemu w wybranych produktach spożywczych dostępnych w Polsce. Na podstawie opracowanego schematu analizy specjacyjnej oznaczano krzem w połączeniach organicznych i nieorganicznych.
EN
The purpose of this study was to expand monitoring of silicon compounds so as to include selected alimentary products. A procedure for the determination of both organic and mineral silicon compounds has been developed. The results confirmed speciation utility of the procedure and its suitability for quantitative determination of silicon compounds in food samples.
1. Łukasiak J., Mojsiewicz K., Dorosz A.: Specjacyjna analityka ilościowa związków krzemowych w niektórych środkach spożywczych, Bromat. Chem. Toksykol., 1995; 28: 209-215
2. Łukasiak J., Dubowik R, Jamrógiewicz Z., Dejneka W.: Związki krzemoorganiczne w środowisku naturalnym człowieka. Biblioteka Monitoringu Środowiska, Warszawa 1992, (Materiały z Sympozjum, Jachranka 19-22 maja 1992, str. 244)
4. Mc Carney D.A., Jannelli D.: Determination of silicone in foods and oils by elektrothermal atomic absorption spectrometry with in furnace air oxidation, Anal. Chem. Acta, 1986; 188; 119-126
5. Szukalska E.: Przemysł Spożywczy, 1995; 8; 261-263
6. Łukasiak J., Dubowik R., Dorosz A.: Organosilicon Plant Protection Agents, Pollutans in Environment, 1993; 5: 11
7. Woronkow M.: Kremij i żizń, Izdatielstwo „Zinatnie", Ryga 1978
8. Silicon Biochemistry (Ciba Foundation Simposium, no 121), A Wiley Publications 1986