PL
Opisano budowę i zasadę działania urządzenia do wyznaczania charakterystyk dynamicznych procesu smażenia produktów spożywczych pod ciśnieniem większym od atmosferycznego. Omówiono sposób wyznaczania charakterystyk dynamicznych przy użyciu zaprezentowanego urządzenia i podano równanie matematyczne do opisu chrakterystyk. Charakterystyki dynamiczne, inaczej krzywe nagrzewania się produktu w czasie smażenia, są niezbędne do projektowania zautomatyzowanych urządzeń smażalniczych. Podjęty temat jest także ważny z tego względu, że smażenie produktów spożywczych przy nadciśnieniu wpływa na skrócenie czasu przygotowania potrawy, zmniejszenie zużycia energii i uzyskanie produktu dobrej jakości.
EN
Construction and work base, of equipment to estimation of dynamic characteristics during fritting process overpressure was described. The way of determination of dynamic characteristics and their equation were described too. These curves of heating during fritting process are necessery to project of automatic fritting equipment. The investigated problem is important also because overpressure fritting process of food products has influence to faster time prepare of dishes, lower used of energy and good quality products were obtained.