PL
W artykule przedstawiono wyniki przeprowadzonych badań zależności skuteczności homogenizacji od pory roku, z których wynika, że w okresie przejścia z karmy zimowej na letnią przy innych ustalonych parametrach, skuteczność homogenizacji wzrasta przy równoczesnym zmniejszaniu się średniej średnicy kuleczek tłuszczowych. Przykładowo, od kwietnia do czerwca 1991r. zawartość tłuszczu w mleku surowym zmniejszyła się od 3,78% do 3,60%, skuteczność homogenizacji wzrosła z 87,33% do 98,66%, zaś średnia średnica kuleczek tłuszczowych w śmietance homogenizowanej zmalała z 1,36 µm do 0,99 µm.
EN
The results showed during change winder season to sunnnar season with the same previous elements, successful homogensity in the same time had been minimized mean particles diameter of fat. For example, from april to June 1991 the quantry of fat in milk minimized from 3,78 % to 3.6 % and ejfective homogeny highest from 78,33 % to 98.66 %, in addition to mean diameter of cream homogenized partides minimized from 1,36 mm to 0,99 mm.