PL
Wprowadzenie. Diety niekonwencjonalne są intensywnie propagowane w środkach masowego przekazu, m.in. w prasie kobiecej oraz przedstawiane w różnych publikacjach książkowych. Diety takie mają na ogół niewiele wspólnego z zasadami racjonalnego żywienia, a ich bezkrytyczne stosowanie przez dłuższy czas może doprowadzić do wielu zaburzeń i odchyleń w stanie zdrowia. Proponują one najczęściej bardzo skrajny i radykalny sposób żywienia, odbiegający od tradycyjnych zwyczajów żywieniowych. Cel pracy. Celem pracy było sprawdzenie wartości pokarmowej 5 niekonwencjonalnych diet odchudzających propagowanych przez prasę kobiecą oraz popularność stosowania takich diet przez kobiety. Materiał i metody. Analizę wartości odżywczej diet: „Żelaznej”, „Nim przyjdzie wiosna”, „Zone”, ,,Dla typu charakteru Yang” oraz „Trzy litry wody dziennie” wykonano metodą symulacji komputerowej przy użyciu programu komputerowego „DIETETYK 2001" firmy JUMAR. Ponadto na podstawie badań ankietowych określono popularność stosowania diet promowanych przez czasopisma kobiece. Wyniki. Wszystkie analizowane diety były sprzeczne z zasadami racjonalnego żywienia, a proponowane w nich posiłki były nieodpowiednio zestawione; ilość posiłków w ciągu dnia w większości diet była mniejsza niż zalecają normy, ponadto ich skład był dość monotonny. Wnioski. Stwierdzono złe zbilansowanie analizowanych diet pod względem zawartości energii, białka ogólnego, aminokwasów ograniczających, tłuszczu ogółem, cholesterolu, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, składników mineralnych oraz witamin. Badania ankietowe wykazały, że 60% respondentek czytających prasę kobiecą uważało, że jadłospisy diet odchudzających w niej umieszczone spełniają zasady prawidłowego żywienia. Długotrwałe stosowanie diet propagowanych przez prasę kobiecą jest obarczone ryzykiem utraty zdrowia.
EN
Introduction. Unconventional diets are intensely propagated by the media, e.g. by women's magazines and presented in different books. Generally, such diets have little in common with the rules of healthy nutrition and following them uncritically for a longer time may lead to numerous health disorders and aberrations. Typically, they offer some absolutely extreme and radical nutritional patterns, deviating from our traditional dietary habits. The aim of the study. The study aimed at verifying the nutritional value of 5 unconventional slimming diets promoted in women's magazines, as well as the popularity of these diets among women. Material and Methods. The analyses of the nutritional value in: Iron Diet, Before Spring Comes, Zone, For Yang-Type and Three-Litres-of-Water-a-Day plans were performed by means of computer simulation, with the use of “DIETETYK 2001” computer software developed by JUMAR. Moreover, surveys were carried out, providing a basis for analyzing the popularity of the diets recommended in women's magazines. Results. All the analysed diets were conflicting with the rules of healthy nutrition and the meals constituting them were inadequately selected; the majority of the diets fostered the number of meals during the day which was lower than the recommended norms and their composition was rather monotonous. Conclusions. The analysed diets were inadequately balanced regarding their content of energy, total protein, limiting amino acids, total fat, cholesterol, fatty acids, carbohydrates, mineral elements and vitamins. The survey revealed that 60% of the respondents reading womens magazines believed that the menus of slimming diets published there did comply with the rules of healthy nutrition. Women following the diets recommended in women's press for a long time face the risk of health damage.