PL
Hydrokoloidy polisacharydowe i białkowe mogą znaleźć zastosowanie jako substancje dodatkowe kształtujące teksturę produktów spożywczych oraz jako składniki żywności specjalnego przeznaczenia. W artykule wskazano, że zastosowanie hydrokoloidów w produkcji żywności funkcjonalnej wynika z ich specyficznych właściwości zarówno technologicznych, jak i fizjologicznych oraz zdrowotnych. Z punktu widzenia technologicznego wykorzystywane są ich dobre właściwości funkcjonalne, a w szczególności duża zdolność wiązania wody, zagęszczania, żelowania i emulgowania. Biorąc pod uwagę aspekty fizjologiczne i zdrowotne podkreślono, że hydrokoloidy m.in. pełnią rolę błonnika pokarmowego, a do ich cennych właściwości zalicza się: szybkie stwarzanie odczucia sytości, utrzymywanie i wiązanie wody przez treść przewodu pokarmowego i przedłużenie czasu przebiegu przez jelita oraz zwolnienie i przedłużenie drogi resorpcji składników pokarmowych.
EN
Polysaccharide hydrocolloids and proteins may be used as additives that design texture of food products and also as ingredients of foods for particular nutritional uses. It was indicated that the usage of hydrocolloids in functional foods production results from their specific technological features and physiological and health influence - that occur after consumption of foods containing these substances. From the technological point of view their functional properties are used and particularly high ability of water binding, thicking, gelling, and emulsifing. When taking into consideration physiological and health influence it was indicated that hydrocolloids play role of fiber, and act as for example: quick satiation, water binding in the intestines, increase of peristaltic, or slowing time of nutrients ingestion agents.