PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 14 | 2 |

Tytuł artykułu

Zawartosc wybranych skladnikow odzywczych w czerwonych odmianach cebuli z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Selected nutrient content in red onions from organic and conventional production

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Ekologiczne metody uprawy są gwarancją pozyskania bezpiecznej żywności o wysokich walorach jakościowych, pozbawionej szkodliwych związków chemicznych, jakimi są pozostałości pestycydów oraz mineralnych nawozów stosowanych w rolnictwie konwencjonalnym. Wartościowym surowcem pozyskiwanym metodą ekologiczną może być cebula czerwona. Jest ona bogata w związki flawonowe w postaci kwercetyny i jej pochodnych. Związki te zlokalizowane są w mięsistych łuskach wewnętrznych. Cebula czerwona zawiera też liczne związki z grupy antocyjanów, umiejscowionych w łuskach suchych okrywających oraz częściowo w zewnętrznej warstwie łusek mięsistych. W pracy porównano zawartość cukrów oraz wybranych składników bioaktywnych cebuli uzyskanej z uprawy konwencjonalnej oraz ekologicznej. Stwierdzono, że cebula z poletek ekologicznych zawierała więcej cukrów ogółem i redukujących, flawonoidów w przeliczeniu na kwercetynę, witaminy C oraz antocyjanów w przeliczeniu na delfinidynę w porównaniu z cebulą uzyskaną konwencjonalnymi metodami uprawy.
EN
Organic production methods are perceived by the consumers as a guarantee of safety and good taste. Organic products are considered as of high quality, they also contain less harmful pesticides residues and minerals fertilizers which are used in conventional farming. The comparison of sugars and selected bioactive compounds content in onion from organic and conventional cultivations is shown in this study. Result obtained showed that organic onions contained more total sugar, flavonoids, vitamin C and anthocyanins then conventional ones.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

2

Opis fizyczny

s.105-111,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Block G.: A role for antioxidants in reducing cancer risks. Nutrit. Review. 1992, 50, 207-213.
  • [2] Brandt K., Mølgaard J. P.: Organic agriculture: does it enhance or reduce the nutritional value of plant foods? J. Sci. Food Agric. 2001, 81, 924-931.
  • [3] Bryant J.P., Chapin III F.S., Klein D.R.: Carbon/nutrient balance of boreal plants in relation to vertebrate herbivory. Oikos. 1983, 40, 357-368.
  • [4] Ferreres F., Gil M.I., Tomás-Barberán F.A.: Anthocyanins and flavonoids from shredded red onion and changes during storage in perforated films. Food Res. Inter. 1996, 29, 3-4, 389-395.
  • [5] Fuleki T., Francis F.J.: Qantitative methods for antocyanins. Extraction and determination of total antocyanins in crenberries. J. Food Sci. 1968, 33, 72-77.
  • [6] Fuleki T.: The anthoyanins of strawberry, rhubarb, radish and onion. J. Food Sci. 1969, 34, 365-369.
  • [7] Fuleki T.: The anthoyanins in red onion. J. Food Sci. 1971, 36, 101-104.
  • [8] Gey K.F., Moser U.K., Jordan P., Stähelin H.B., Eichholzer M., Lüdin E.: Increased risk of cardiovascular disease at suboptimal concentratios of essentional antioxidants: an epidemiological update with special attention to carotene and vitamin C. Am J. Clinical Nutrit. 1993, 57, 787S-797S.
  • [9] Hamouz K., Lachman J., Dvořák P., Piviec V.: The effect of ecological growing on the potatoes yield and quality. Plant Soil Environ. 2005, 51, 9,397-402.
  • [10] Lombardi – Boccia G., Lucarini M., Lanzi S., Aguzzi A., Cappelloni M.: Nutrients and antioxidant molecues in yellow plums (Prunus domestica L) from conventional and organic production: a comparative study. J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 1, 90-94.
  • [11] Meier-Ploeger A. Organic Farming Food Quality and Human Health. NJF Seminar June 15th 2005.
  • [12] Nuutila A.M., Kammiovirta K., Oksman-Caldentey K.M.: Comparison of methods for the hydrolysis of flavonoids and phenolic acids from onion and spinach for HPLC analysis. Food Chem. 2002, 76, 519-525.
  • [13] Pither R., Hall M.N.: Analitycal survey of the nutritional composition of organically grown fruit and vegetables. Tech. Memorandum, Campten Ford and Drink Research Associacion 1990, p. 597.
  • [14] PN-90/A-75101/ 03. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.
  • [15] PN-90/A-75101/07. Oznaczanie zawartości cukrów i ekstraktu bezcukrowego.
  • [16] PN-90/A -75101/11. Oznaczanie zawartości witaminy C.
  • [17] Rembiałkowska E.: Zdrowotna i sensoryczna jakość ziemniaków oraz wybranych warzyw z gospodarstw ekologicznych. praca. hab. Wyd. SGGW, Warszawa 2000.
  • [18] Rembiałkowska E., Hallmann E., Adamczyk M.: Porównanie wybranych cech wartości odżywczej jabłek z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Bromat. i Chem. Toks., 2004, Suppl., 201-207.
  • [19] Strzelecka H., Kamińska J., Kowalski J., Wawelska E.: Chemiczne metody badań roślinnych surowców leczniczych, PZWL Warszawa 1978, s. 55-56.
  • [20] Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym. Dz. U. 2004 r. Nr 93, poz. 898.
  • [21] Woese K., Lange D., Boess Ch., Bögl K.W.: A comparison of organically and conventionally grown foods – results of a review of the relevant literature. J. Sci. Food Agric. 1997, 74, 281-293.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-83d56ee5-0d27-4cf9-839a-824d13a56ab3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.