PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 63 |

Tytuł artykułu

Reakcja szczepów Rhizobium leguminosarum bv. viciae oraz Bradyrhizobium sp.[lupini] na ph w hodowlach na pożywkach sztucznych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Z brodawek bobiku, peluszki i łubinu uprawianych na glebie o zróżnicowanym pH (od 4.5 do 7.0) wyizolowano bakterie symbiotyczne i w doświadczeniu laboratoryjnym badano wpływ pH 4.0; 5.0; 6.0 i 7.0 na namnażanie się Bradyrhizobium sp. (lupini) i Rhizobium leguminosarum bv. viciae oraz na aktywność dehydrogenaz. Prześledzono także wpływ wapnowania gleby na liczebność bakterii oligotroficznych, makrotroficznych, amonifikatorów, zbiałczających azot i Azotobacter oraz promieniowców i grzybów. W wyniku badań stwierdzono, że dla szczepów Rhizobium leguminosarum bv.viciae (współżyjących z bobikiem i peluszką) optymalnym było pH 7.0, a dla Bradyrhizobium sp. (lupini) - 6.0, przy czym ten ostatni gatunek dobrze znosił zakwaszenie podłoża nawet do pH 4.0. Największą aktywnością dehydrogenaz cechowały się komórki Rhizobium i Bradyrhizobium hodowane na pożywkach o pH 7.0. Wapnowanie stymulowało namnażanie się bakterii oligotroficznych, makrotroficznych, zbiałczających azot i amonifikatorów w glebie spod wszystkich roślin oraz zbiałczających azot i promieniowców w glebie spod peluszki i łubinu. Zabieg ten działał inhibicyjnie na grzyby glebowe oraz na zdolność namnażania się in vitro bakterii Rhizobium współżyjących z bobikiem.
EN
Symbiotic bacteria were isolated from the nodules of field bean, field pea and yellow lupine, cultivated in soil with different pH (from 4.5 to 7.0). The effect of pH equal to 4.0; 5.0; 6.0 and 7.0 on proliferation of Rhizobium leguminosarum bv. viciae and Bradyrhizobium sp. (lupini) and on the activity of dehydrogenases was studied in the course of a laboratory expreriment. The effect of soil liming on the number of the following bacteria: oligotrophic, macrotrophic, ammonifiers, nitrogen fixing, Azotobacter, Actinomyces and fungi was examined as well. It was found that for Rhizobium leguminosarum bv. viciae strains (living in symbiosis with field bean and field pea) optimum pH was equal to 7.0, while for Bradyrhizobium sp. (lupini) - to 6.0. The latter tolerated soil acidity as high as pH 4.0. The cells of Rhizobium and Bradyrhizobium bred on medium with pH 7.0 were characterized by the biggest activity of dehydrogenases. Liming stimulated the proliferation of oligotrophic, macrotrophic and nitrogen fixing bacteria, as well as ammonifiers, in the soil from all the plants, and of nitrogen fixing bacteria and Actinomyces in the soil from field pea and lupine. This kind of treatment inhibited the activity of soil fungi and in vitro proliferation of Rhizobium bacteria living in symbiosis with field bean.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Opis fizyczny

s.59-66,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn

Bibliografia

  • Benedycka Z., Kozikowski A., Fordoński G. 1996. Wpływ poziomu zakwaszenia gleby na produkcyjność i gospodarkę mineralną roślin bobiku (Vicia faba L.), peluszki (Pisum arvense L.) i łubinu żółtego (Lupinus luteus L.). Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricult., 63: 85-96.
  • Dorosiński L. M., Zagore J.W., Bizasvili D. M. 1966. Opredelenie azotofiksirujščej sposobnosti klubenkovych bakterij po aktivnosti fermentov. Mikrobiologija, 35: 2, 319-322.
  • Kucharski J. 1993. The effect of nitrification inhibitors on horse bean yield and on soil microorganisms. Acta Microb. Pol., 42: 3/4, 267-274.
  • Kucharski J. 1992. The effect of zinc on yellow lupine development and on activity of soil microorganisms. Polish. J. Soil Sci., 25: 177-183.
  • Kucharski J., Niklewska T. 1992. The influence of zinc on the yields of broadbean and microbiological activity of soil. Polish J. Soil Sci., 25: 71-77.
  • Richardson A. E., Simpson R.J. 1989. Acid-tolerance and symbiotic effectiveness of Rhizobium trifolii associated with a Trifolium subterraneum L.- based pasture growing in an acid soil. Soil Biol. Biochem., 21(1): 87-95.
  • Strzelec A. 1995a. Wpływ drobnoustrojów glebowych na rozwój Rhizobium i Bradyrhizobium i ich symbiozę z roślinami motylkowymi. I. Wpływ autochtonicznej mikroflory glebowej i wolnożyjących asymilatorów z rodzajów Azospirillum i Azotobacter. Post. Nauk Rol., 2: 25-35.
  • Strzelec A. 1995b. Wpływ drobnoustrojów glebowych na rozwój Rhizobium i Bradyrhizobium i ich symbiozę z roślinami motylkowymi. II. Wpływ bakterii z rodzaju Pseudomonas. Post. Nauk Rol., 5: 77-87.
  • Strzelec A. 1988. Symbiotyczne wiązanie wolnego azotu. II. Wpływ właściwości biotycznych i odczynu gleb na zdolność konkurencyjną szczepów Rhizobium i ich symbiozę z roślinnym gospodarzem. Post. Nauk Rol., 5/6: 19-29.
  • Strzelec. A, Oroń J. 1987. Wpływ kadmu na rozwój szczepów Rhizobium i aktywność ich symbiozy z roślinami motylkowatymi. Rocz. Glebozn., 38(2): 101-109.
  • Strzelec A. 1987. Selekcja szczepów Rhizobium leguminosarum aktywnych w symbiozie z bobikiem uprawianym na glebie kwaśnej, nawożonej azotem. Rocz. Glebozn., 38(4): 55-69.
  • Vargas A.A.T., Graham P. H. 1988. Phaseolus vulgaris cultivar and Rhizobium strain variation in acid-pH tolerance and nodulation under acid conditions. Field Crops-Res., 19(2): 91-100.
  • Vincent J. M. 1970. A manual for the practical study of the root-nodule bacteria. IBP Handbook No 15. Blackwell Sci. Publ. Oxford and Edinburgh.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-82d1a552-c376-4cda-8d8d-fa4dbeffacec
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.