PL
W 1991 roku, posługując się metodą wywiadu 24 godzinnego, zbadano wartość odżywczą całodziennych racji pokarmowych 505 kobiet ciężarnych i 1283 nieciężarnych pracujących umysłowo. Ciężarne przyjmowały z pożywieniem więcej energii i składników odżywczych niż nie będące w ciąży. Poziom większości składników odżywczych w racjach pokarmowych kobiet w I połowie ciąży odpowiadał wartościom zalecanym w normach, z wyjątkiem zbyt wysokiej zawartości energii i tłuszczów, oraz zbyt niskiej magnezu. Natomiast w całodziennym pożywieniu kobiet w drugiej połowie ciąży odnotowano niewystarczające - w porównaniu z zaleceniami - zawartości białka, węglowodanów, wapnia, żelaza, magnezu oraz witamin B1 i B2 Wynikało to przede wszystkim z niezadowalającego spożycia produktów zbożowych, mleka i jego przetworów oraz warzyw i owoców.
EN
In 1991 the nutritional value of daily food rations of 505 pregnant and 1283 nonpregnant women employed in mental work was studied by the 24-hour dietary recall method. Pregnant women took with food more energy and nutrients than non-pregnant ones. The amounts of most nutrients in the food rations of women in the first half of pregnancy met the requirements of the normal consumption, with the exception of too high content of energy and fat, and too low content of magnesium. On the other hand, the daily food rations in the second half of pregnancy contained protein, carbohydrates, calcium, iron, magnesium, vitamin B1 and B2 below the recommended intake. This was due, in the first place, to insufficient consumption of cereals, milk and dairy products, and fruit and vegetables.