PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 22 | 2 |

Tytuł artykułu

Zywienie kobiet ciezarnych pracujacych umyslowo w duzych zakladach pracy. Czesc I.

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W 1991 roku, posługując się metodą wywiadu 24 godzinnego, zbadano wartość odżywczą całodziennych racji pokarmowych 505 kobiet ciężarnych i 1283 nieciężarnych pracujących umysłowo. Ciężarne przyjmowały z pożywieniem więcej energii i składników odżywczych niż nie będące w ciąży. Poziom większości składników odżywczych w racjach pokarmowych kobiet w I połowie ciąży odpowiadał wartościom zalecanym w normach, z wyjątkiem zbyt wysokiej zawartości energii i tłuszczów, oraz zbyt niskiej magnezu. Natomiast w całodziennym pożywieniu kobiet w drugiej połowie ciąży odnotowano niewystarczające - w porównaniu z zaleceniami - zawartości białka, węglowodanów, wapnia, żelaza, magnezu oraz witamin B1 i B2 Wynikało to przede wszystkim z niezadowalającego spożycia produktów zbożowych, mleka i jego przetworów oraz warzyw i owoców.
EN
In 1991 the nutritional value of daily food rations of 505 pregnant and 1283 nonpregnant women employed in mental work was studied by the 24-hour dietary recall method. Pregnant women took with food more energy and nutrients than non-pregnant ones. The amounts of most nutrients in the food rations of women in the first half of pregnancy met the requirements of the normal consumption, with the exception of too high content of energy and fat, and too low content of magnesium. On the other hand, the daily food rations in the second half of pregnancy contained protein, carbohydrates, calcium, iron, magnesium, vitamin B1 and B2 below the recommended intake. This was due, in the first place, to insufficient consumption of cereals, milk and dairy products, and fruit and vegetables.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

2

Opis fizyczny

s.151-164,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, 02-903 Warszawa, ul.Powsinska 61/63
autor

Bibliografia

  • 1. Beal V.A.: Nutritional studies during pregnancy. 1. Changes in intakes of calories, carbohydrate, fat, protein and calcium. J. Am. Diet. Assoc., 1971, 58, 312.
  • 2. Belizan J.M., Villar J., Repke J.: The relationship between calcium intake and pregnancy - includes hypertension: up-to-date evidence. Am. J. Obstet. Gynecol., 1988, 158, 898.
  • 3. Belizan J.M., Villar J., Salazar A.: Preliminary evidence of the effect of calcium supplementation on blood pressure in normal pregnant women. Am. J. Obstet. Gynecol., 1983, 146, 175.
  • 4. Brzeziński Z.J., Szamotulska K.: Wzrost częstości występowania niskiej masy urodzeniowej w Polsce i jego społeczne zróżnicowanie - dane niepublikowane.
  • 5. DeMaeyer E., Adiels-Tegman M.: The prevalence of anaemia in the world. World health statistics quarterly 1985, 38, 302.
  • 6. Endares J., Dunning S., Poon S., et al.: Older pregnant women and adolescents: nutrition data after enrollement in WIC. J. Am. Diet. Assoc., 1987, 74, 1011.
  • 7. Fidanza A.A., Fidanza R.: A nutrition study involving a group of pregnant women in Assisi. Italy. Part 1: Anthropometry, dietary intake and nutrition knowledge, practices and attitudes. Int. J. Vitam. Nutr. Res., 1986, 55, 373.
  • 8. Goldsmith N.F., Johnson J.O.: Bone mineral: effects of oral contraceptives, pregnancy and lactation. J. Bone Jt. Surg., 1975, 57, 657.
  • 9. Heaney R.P., Skillman T.G.: Calcium metabolism in normal human pregnancy. J. Clin. Endocrinol. Metab., 1971, 33, 661.
  • 10. Infant feeding: The physiological basis. Supplement to vol. 67, 1989, of the Bulletin of WHO.
  • 11. Krasomski G.: Kliniczne następstwa niedoboru żelaza u kobiet w wieku rozrodczym oraz możliwości ich zapobiegania. Materiały z konferencji: .Aktualny stan zapobiegania i leczenia niedokrwistości z niedoboru żelaza u kobiet i dzieci". £ódź, 1992.
  • 12. Lopez-Jarmillo P., Narvaez M., Yepez R.: Effect of calcium supplementation on the vascular sensitivity to angiotensin II in pregnant women. Am. J. Obstet. Gynecol., 1987, 156, 261.
  • 13. Nutrition During Pregnancy. Washington, D.C., National Academy Press. 1990.
  • 14. Picone T.A., Allen L.A., Schraum M.N., et al.: Pregnancy outcome in North American women. Part 1. Effect of diet, cigarette smoking and psychological stress on maternal weight gain. Am. J. Clin. Nutr., 1082, 36, 1205.
  • 15. Philipps C., Johnson N.E.: The impact of quality of diet and other factors on birth of infants. Am. J. Clin. Nutr., 1977, 30, 215.
  • 16. Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza. Pr. zbiór, pod red. M. Łoś-Kuczery. Warszawa, IŻŻ, 1990.
  • 17. Raman L., Rajalakhsmi K., Krishnamachari K, et al.: Effect of calcium supplementation to undernourished mothers during pregnancy on the bone density of the neonates. Am. J. Clin. Nutr., 1978, 31, 466.
  • 18. Requirements of vitamin A, iron, folate and vitamin B12. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation. Rome, FAO, 1988.
  • 19. Rush D., Sloan N.I., Leighton J.: The National WIC Evaluation: Evaluation of the special supplemental food program for women, infants and children. V. Longitudinal study of pregnant women. Am. J. Clin. Nutr., 1988, 48, 439.
  • 20. Simmer K, Lamorna L.Ph., James C.: A double trial of zinc supplementation in pregnancy. Eur. J. Clin. Nutr., 1991, 45, 139.-
  • 21. Suitor C.W., Gardner J., Willett W.C.: A comparison of food frequently and diet recall methods in studies of nutrient intake of low-income pregnant women. J. Am. Diet. Assoc., 1989, 1786.
  • 22. Szczygieł A., Bułhak-Jachymczyk B., Nowicka L.: Normy żywienia i wyżywienia. Warszawa, IŻŻ, 1987.
  • 23. Szczygłowa M., Szczepańska A., Ners A.: Album fotografii produktów i potraw o zróżnicowanej wielkości porcji. Warszawa, IŻŻ, 1982.
  • 24. Szponar L., Jarosz B., Rychlik E.: Żywienie kobiet ciężarnych pracujących fizycznie w dużych zakładach pracy. Część I. Zdr. Publ., 1994, 105, 5, 145.
  • 25. Tuttle S., Aggett P.J., Campbell D.: Zinc and copper nutrition in human pregnancy: a longitudinal study in normal primigravidae at risk of delivering a growth related baby. Am. J. Clin. Nutr., 1985, 41, 1032.-

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-82b50539-bf10-4fbf-8aa8-af8413d18a9a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.