PL
Material doświadczalny stanowiło 660 ciężkich indyków Big 6. Przeprowadzono 2 doświadczenia, obejmujące po 3 grupy żywieniowe. W każdej grupie samce i samice utrzymywano osobno, po 55 szt. w podgrupie. W doświadczeniu 1, ptaki żywiono mieszankami w systemie 5-stopniowym: prestarter, starter, grower 1, grower 2 i finisher, a w doświadczeniu 2 - mieszankami w systemie 3-stopniowym: IB-1 (prestarter), IB-2 (grower 1), IB-3 (finisher). Do 3. tygodnia odchowu, wszystkie ptaki żywiono jednakową mieszanką prestarter IB-1. Od 4. tygodnia, grupy I (kontrolne) w obu doświadczeniach żywiono mieszankami standardowymi. Grupy II, w obu doświadczeniach, żywiono granulowanymi mieszankami doświadczalnymi, z których ujęto część śruty pszennej (w stosunku do mieszanek standardowych) i w równoważnej ilości zastąpiono ją całym ziarnem pszenicy. Mieszankę i cale ziarno pszenicy mieszano i podawano razem. Udział ziarna pszenicy zwiększał się w kolejnych fazach wzrostu - w doświadczeniu 1 wynosił: 20%, 30%, 40%, 50%, a w doświadczeniu 2: 20%, 35% i 50%, w stosunku do udziału śruty pszennej w skarmianych kolejno mieszankach standardowych w grupach kontrolnych. W grupach III, w obu doświadczeniach, ptakom pozostawiono wolny wybór między granulowaną mieszanką doświadczalną z ujętą częścią pszenicy (w procencie takim jak w grupach II) a całym ziarnem pszenicy podawanym do woli w osobnych karmidłach. Analizowano: produkcyjne wyniki odchowu indyków, strawność składników pokarmowych i bilans azotu, wydajność rzeźną, jakość mięsa, skład kwasów tłuszczowych, tłuszczy narządowych i zapasowych, niektóre wskaźniki hematologiczne krwi i biochemiczne surowicy krwi oraz oceniano efektywność ekonomiczną stosowanego żywienia. Stwierdzono, że zastosowanie całego ziarna pszenicy w żywieniu młodych indyków rzeźnych typu ciężkiego Big 6 od 4. tygodnia życia, w proponowany w niniejszym doświadczeniu sposób, jest wskazane i celowe, gdyż zwiększyło opłacalność żywienia tych ptaków w porównaniu z żywieniem standardowym: -samice do 15 tyg. odchowu: dośw. I-o 1.8% gr. II i o 5.2% gr. III dośw. 2-0 6.6% gr. II i o 2.0% gr. III -samce do 22 tyg. odchowu: dośw. 1 - о 9.1 gr. II i о 8.3% gr. III dośw. 2-0 11.2% gr. II i o 5.8% gr. III W 3-stopniowym programie żywienia większą opłacalność otrzymano stosując ziarno pszenicy jako część mieszanki pełnoporcjowej (grupy II o 6.6% samice i 11.2% samce) w porównaniu z mieszankami standardowymi. W programie 5-stopniowym większą opłacalność żywienia (o 5.2% samice i o 8.3% samce) otrzymano stosując wolny wybór między mieszanką doświadczalną a całym ziarnem pszenicy. Ptaki doświadczalne miały większe żołądki mięśniowe. We krwi tych ptaków stwierdzono tendencję do wyższej liczby erytrocytów i wyższego poziomu hemoglobiny. W grupach II obu doświadczeń ptaki pobierały mniej białka ogólnego i mniej wydalały azotu w porównaniu z ptakami grup kontrolnych. Przy wolnym wyborze pasz (grupy III) w większości przypadków ptaki pobierały więcej białka ogólnego, gorzej go wykorzystywały i więcej wydalały N.
EN
660 heavy Big 6 turkeys constituted the studied material. Two experiments were carried out and three feeding groups were compared in each of them. Toms and hens were kept separately, 55 pieces in a subgroup. In the first experiment, the birds were fed on mixtures in a 5-stage system: prestarter, starter, grower 1, grower 2 and finisher, while in the second experiment - on mixtures in a 3-stage system: IB-1 (prestarter), IB-2 (grower 1), IB-3 (finisher). Up to the 3rd week, all birds were fed on the same prestarter mixture - IB-1. From the 4th week, I (control) groups in both experiments were fed on standard mixtures. II groups, in both experiments, were fed on pelleted mixtures where a part of wheat meal had been substituted, in equivalent quantity (in relation to standard mixtures), for whole wheat grain. The mixture and whole grain were served together. Percentage of wheat grain was increasing at succeeding growth stages. In the first experiment it was equal to: 20%, 30%, 40%, 50% and in the second experiment - to 20%, 35%, 50%, in relation to wheat meal percentage in standard mixtures, successively applied in control groups. In III groups of both experiments, the birds had a free choice between pelleted mixture with diminished wheat percentage (in the quantities as in II groups) and whole wheat grain served ad libitum in separate feeders. Production results of turkey rearing, digestibility of nutrients, nitrogen balance, carcass dressing percentage, meat quality, composition of fatty acids, organ and spare fat, some blood hematologic indices and serum biochemical ones were analysed. Economic efficiency of applied feeding system was evaluated as well. It was found that employment of whole wheat grain in feeding young slaughter Big 6 turkeys of heavy type from the 4th week, in the way suggested in this experiment, turned out to be advisable and advantageous. It enabled to increase the profitability of turkey feeding, when compared with the standard feeding system: - hens up to the 15th week 1st experiment - by 1.8% II group and by 5.2% III group 2nd experiment - by 6.6% II group and by 2.0% III group - toms up to the 22nd week 1st experiment - by 9.1% II group and by 8.3% III group 2nd experiment - by 11.2% II group and by 5.8% III group In the case of a 3-stage feeding system, higher profitability was achieved by means of employing wheat grain as a part of complete mixtures (II groups: by 6.6% - hens and 11.2% - toms), in relation to standard mixtures. In the case of a 5-stage system, however, higher feeding profitability (by 5.2% - hens and 8.3% - toms) was achieved with a free choice between experiment mixture and whole wheat grain. The experiment birds had bigger gizzards. In their blood, a tendency to a higher number of erythrocytes and a higher haemoglobin level was observed. In II groups of both experiments, the birds used to take less crude protein and excrete less nitrogen in comparison with control groups. In the case of a free choice of feeds (III groups), the birds used to take more crude protein, but utilized it in a worse way and excreted more nitrogen.