PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 511 | 2 |

Tytuł artykułu

Udzial plonu handlowego w plonie ogolnym jadalnych odmian ziemniaka

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono wyniki badań w doświadczeniu polowym prowadzonym w latach 2003-2004 w trzech miejscowościach z 10 odmianami ziemniaka. Określono plon ogólny, plon handlowy oraz udział plonu handlowego w plonie ogólnym. Analizowano przyczyny powstawania wad wyglądu bulw ziemniaka jadalnego. W 2005 roku przeprowadzono monitoring ogólnokrajowy dotyczący wielkości plonu ogólnego i handlowego. Stwierdzono, że plon handlowy stanowi około 65-70% plonu ogólnego. Do wad bulw najczęściej występujących zakwalifikowano oprócz zdrobnienia bulw także uszkodzenia przez szkodniki glebowe oraz porażenie parchem zwykłym. Stwierdzono istotne zróżnicowanie odmian pod względem uzyskanego plonu handlowego.
EN
Paper presented the results of field experiment that was carried out within 2003-2004 in three places with 10 potato cultivars. Total yield and share of market yield in total yield were estimated. Reasons of appearing the defect formation in tubers were investigated. The national monitoring concerning total and market yield was carried out in 2005. It was estimated that the market yield amounted 65-70% total yield. Apart from the tubers diminution, most frequent defects included defects caused by soil pests and invasion by common scab. Significant differentiation of the cultivars was stated with respect to the amount of market yield obtained.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

511

Numer

2

Opis fizyczny

s.429-439,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roslin, Oddzial w Jadwisinie, 05-140 Serock

Bibliografia

  • Beukema H.P., Van Der Zaag. 1990. Introduction to potatoes production. Wageningen: 208 ss.
  • Chotkowski J., Pilecki T. 2005. Próba opracowania metody syntetycznej oceny odmian ziemniaka jadalnego. Biuletyn IHAR 237/238: 99-108.
  • Coboru 1998. Metodyka badania wartości gospodarczej odmian (WGO). Cz. I. Rośliny rolnicze. Wyd. I. Słupia Wielka: 19 ss.
  • Erlichowski T. 2004. Szkodniki glebowe w uprawie ziemniaka i ich zwalczanie. Instrukcja upowszechnieniowa. IHAR, Bonin: 22 ss.
  • Gabriel W. 1974. Ziemniak. Praca ziorowa. PWRiL: 325 ss.
  • Gawińska H., Kapsa J., Lewosz W., Osowski J., Ohanowicz T. 1999. Parch zwykły ziemniaka (Streptomyces scabies) i jego występowanie w Polsce. Mat. konf. pt. „Ochrona ziemniaka”. Kołobrzeg, 23-24 III 1999: 58-62.
  • Głuska A., Nowacki W. 2005. Technology of potato production in Poland. Workshop. Warszawa, 1-4 III 2005: 71-77.
  • GUS 2005. Wynikowy szacunek produkcji głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych. Informacja sygnalna. Warszawa: 27 ss.
  • Nowacki W. 2002. Parametry jakości ziemniaka konfekcjonowanego - genetyczne i środowiskowe ich uwarunkowania. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 335-346.
  • Nowacki W. 2003. Ocena wartości handlowej ziemniaków jadalnych. Ziemniak Polski 4: 32-36.
  • Nowacki W. 2005. Stopień chemizacji w technologii uprawy ziemniaka w Polsce. Postępy w Ochronie Roślin 45(1): 317-324.
  • Pietkiewicz J. 1981. Występowanie i szkodliwość chorób grzybowych i bakteryjnych ziemniaka w latach 1976-1979. Biul. Inst. Ziemn. 26: 103-126.
  • Rozporządzenie 2003. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków. Dz.U. Nr 194, poz. 1900.
  • Roztropowicz S. (red.) 1999. Metodyka obserwacji, pomiarów i pobierania prób w agrotechnicznych doświadczeniach z ziemniakiem. Praca zbiorowa. IHAR, Jadwisin: 50 ss.
  • Wustman R., Veerman A. 2005. Practical view on the relation between production and quality of potatoes in the Netherlands. Workshop. Warszawa, 1- 4 III 2005: 66-70.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-82304f72-6a1b-4230-a1e0-e1b00c0aead1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.